Rebottled maakt hippe glazen van oude flessen | De Utrechtse Internet Courant Rebottled maakt hippe glazen van oude flessen | De Utrechtse Internet Courant

Rebottled maakt hippe glazen van oude flessen

Rebottled maakt hippe glazen van oude flessen
Oprichter van Rebottled Jermain de Graaf
Wat brengt de toekomst voor Utrecht, en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek ruimte voor innovatieve producten, diensten en ideeën waarmee de stad voor de toekomst klaar is. In deze editie Rebottled, we spraken met oprichter Jermain van der Graaf.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht, en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek ruimte voor innovatieve producten, diensten en ideeën waarmee de stad voor de toekomst klaar is. In deze editie Rebottled, we spraken met oprichter Jermain van der Graaf.

Rebottled bestaat officieel vanaf april 2017. Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Tijdens mijn studie heb ik Rebottled opgericht. Ik had toen een multicultureel cateringbedrijfje en werkte samen met vrouwelijke vluchtelingen. Hierdoor begon mijn passie voor sociaal ondernemerschap. Ik vond het alleen jammer dat het geen duurzame impact had. Ook vind ik het heel raar dat er nog geen statiegeld is op wijnflessen, maar wel op bierflesjes. In de trend van een circulaire economie ben ik op zoek gegaan naar wat je allemaal kon maken van een wijnfles. Zo kwam ik op het idee van Rebottled.”

Wat is er innovatief aan Rebottled?

“Sinds de jaren 60 worden al dingen gemaakt van wijnflessen, maar nooit op grote schaal. Nu hebben wij, samen met mensen die verstand hebben van de glasindustrie, een machine ontwikkeld waarmee dat wel kan. Glasrecycling zoals we dat nu in Nederland kennen is een stap in de goede richting, maar dat kost nog steeds 85 procent van de energie die nodig is om nieuw glas te maken. De grondstoffen worden zo wel hergebruikt, maar ik denk dat je er veel meer mee kan doen. Door een deel van de flessen af te snijden en er drinkglazen van te maken, kan je de levensduur enorm verlengen.”

Wat doen jullie dan met de restjes?

“De afgesneden bovenkanten zijn opgeslagen. Daar gaan we binnenkort lampen van maken en misschien ook wijnglazen. De machine passen we zo aan dat ook de bovenkant afgewerkt kan worden. De fles moet zoveel mogelijk intact blijven.”

Hoe ziet het productieproces van jullie glazen eruit?

“De flessen worden bij horecazaken opgehaald en vervolgens naar onze productielocatie gebracht. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar begint het met wassen van de fles en het verwijderen van het etiket. Vervolgens wordt de bovenkant er afgesneden en de rand geschuurd en gepolijst. Daarna volgt nog een wasbeurt en kan het glas eventueel bedrukt worden. Bij de glazen leveren we ook een viltje: hier staat het verhaal op dat erachter zit.”

Rebottled won de Horecava Innovation Award 2018. Wat betekende het om te winnen?

“Het bevestigde dat ons idee perfect aansluit bij de horecatrends. Onze categorie ging om producten die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven. Een vakkundige jury vond dat onze glazen dit op de beste manier deden. We weten hierdoor zeker dat we ons eerst op de horeca moeten focussen.”

Waarom richt Rebottled zich op de horeca?  

“Zo is de cirkel weer rond. En je bereikt een groot publiek: elke keer drinken honderden mensen uit jouw glazen. De horeca is handig om mensen nieuwsgierig te maken. Via deze weg willen we uiteindelijk de consumentenmarkt bereiken. Het is ook gewoon heel tof om jouw glazen bij één van jouw favoriete eettentjes te zien staan.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Op dit moment zijn we aan het verhuizen naar een nieuwe en veel grotere locatie: de Rebottled Factory aan de Niels Bohrweg. Hier gaan we ons productieproces innoveren. Over een paar jaar hopen we meerdere locaties te hebben in Nederland. We zijn al benaderd door verschillende gemeenten. De Factory in Utrecht zal als het ware de blueprint zijn. Wellicht hebben we dan ook wel projecten lopen in het buitenland. Uiteindelijk willen we met onze foundation – die we nu aan het opstarten zijn – projecten gaan opzetten om nog meer impact te kunnen maken.”

4 Reacties

Reageren
  1. Marshal

    Rebottled heeft 1355 lege wijnflessen gered en is begin 2016 opgericht, volgens hun eigen website

    Dat is dan net iets meer dan 2 flessen per dag gered. Leuk idee, maar kansloos met deze volumes.

  2. Yoshua

    Waar komen toch al die mensen vandaan die een afstand hebben op de arbeidsmarkt.
    Brouwerijen, eigenlijk alle startups maken veelvuldig gebruik van mensen met een afstand op de arbeidsmarkt.
    Klinkt nobel, maar dat is het eigenlijk helemaal niet.
    Het is mensen uitbuiten, crimineel gedrag van zetbazen.
    Je moet als ondernemer ballen laten zien, mensen een fatsoenlijke opleiding geven en een normaal salaris.
    We moeten echt met zijn allen een vuist maken en de startups die mensen misbruiken absoluut geen handel meedoen.
    Wanneer je mensen wil helpen, dan op een eerlijke manier.
    Wie of wat je ook bent, ieder mens heeft recht op een eerlijke beloning.

  3. Mia Amram

    En normale ondernemers nemen risico, betalen volop belasting en betalen hun personeel gewoon loon. Daar vanaf wijken is oneerlijke concurrentie, helemaal eens met @Yoshua.

  4. Claudia

    Positief , ook kleine verschillen zijn een opstart naar iets groters. Waar komen al die mensen van dan met een afstand tot de arbeidsmarkt? Van thuis, omdat er nog steeds werkgevers zijn die alleen de ‘beperking’ zien en niet de kwaliteiten. Elke mens heeft zijn eigen blauwdruk. En instanties en overheid maken het niet veel beter op. Zoals het toestaan van betalen onder het minimum. De kip en het ei verhaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).