‘Utrecht Alert’: de moderne sociale controle rukt op in de wijken | De Utrechtse Internet Courant ‘Utrecht Alert’: de moderne sociale controle rukt op in de wijken | De Utrechtse Internet Courant

‘Utrecht Alert’: de moderne sociale controle rukt op in de wijken

‘Utrecht Alert’: de moderne sociale controle rukt op in de wijken
Sociale controle met behulp van moderne technologie. Dat is het idee van burgerinitiatief ‘Utrecht Alert’. Zij gebruiken WhatsApp om de buurt veilig te houden. De initiatiefnemer, Martijn Traas, zorgt met veel enthousiasme ervoor dat de WhatsApp-groepen gecoördineerd worden.

Sociale controle met behulp van moderne technologie. Dat is het idee van burgerinitiatief ‘Utrecht Alert’. Zij gebruiken WhatsApp om de buurt veilig te houden. De initiatiefnemer, Martijn Traas, zorgt met veel enthousiasme ervoor dat de WhatsApp-groepen gecoördineerd worden.

“Rond de jaarwisseling van 2013-2014 werd Hoograven geteisterd door verschillende autobranden. Dit was voor de bewoners een vrij heftige gebeurtenis”, vertelt Martijn Traas. “Ik had gehoord dat er in Ede en in Bennekom geëxperimenteerd werd met WhatsApp-groepen om elkaar te waarschuwen, dat leek mij ook wel wat.” Martijn gooide een berichtje op Twitter en zonder reactie af te wachten, maakte hij een WhatsApp-groep aan.

“Ik ben mijn hele buurt afgegaan en aan iedereen gevraagd of ze mee wilde doen”, vertelt Martijn. “Op dit moment heeft Hoograven alleen al zes WhatsApp groepen.” In minder dan twee jaar tijd heeft ‘Utrecht Alert’ 535 deelnemers en dat aantal blijft stijgen. Martijn: “Gisteren zijn we begonnen met een WhatsApp-groep in Rivierenwijk, die groep heeft nu zes deelnemers. In Transwijk-noord zijn de laatste tijd veel auto-inbraken, hier zijn we nu gestart met een WhatsApp-groep met vijftien man.”

Waarschuwen en alert maken

Het idee van de groepen is dat je elkaar kan waarschuwen en alert kunt maken: “Als er een verdacht persoon van punt A naar punt B rent, kun je ontzettend snel de mensen in punt B waarschuwen. We blijven wel constant zeggen dat mensen eerst 112 moeten bellen bij verdachte situaties voordat ze het in de WhatsApp-groep gooien”, vertelt Martijn.

‘Utrecht Alert’ heeft op dit moment zes WhatsApp-groepen in Hoograven, drie in Lunetten en één in Tolsteeg, Rivierenwijk, Transwijk-noord en Kanaleneiland-Zuid. De gemeente hoopt het burgerinitiatief uitgerold te krijgen over heel Utrecht. “Dat zou echt geweldig zijn,” zegt Martijn. “Het is wel moeilijk om in elke wijk een betrokken bewoner te vinden die de boel wil coördineren. Het idee is namelijk dat als je de coördinator bent van één groep, je ook in de groepen van omliggende wijken zit. Op die manier kun je als iemand van de ene naar de andere wijk vlucht, de andere wijk ook waarschuwen.”

Samenwerking Wijkbureau

‘Utrecht Alert’ werkt op dit moment nauw samen met het Wijkbureau Zuid: “Ik denk dat dat ontzettend belangrijk is om samen te werken. Het Wijkbureau helpt ons om naamsbekendheid te krijgen, waardoor meer mensen zich inschrijven voor ‘Utrecht Alert’. We zijn en blijven een burgerinitiatief, maar alle hulp is welkom”, vertelt Martijn.

20 Reacties

Reageren
  1. ‘Utrecht Alert’

    Wat fijn, kan je straks ook de buurman in de gaten houden, of die echt wel ziek is, of lekker Appen dat je eigenlijk gewoon een bange Nonno bent die alleen iets durft vanuit zijn technisch apparaatje, en nog het liefs anoniem.
    Controlestaat Nederland, leuker kunnen wij het niet maken.

  2. Objectivist

    Daar waar de collectivistische ordehandhavingsdiensten van de Staat hopeloos falen in het adequaat voorkomen (en oplossen) van misdaden/misdrijven, bieden moderne technologische middelen van kapitalistische ondernemers en werkelijke onderlinge solidariteit onder burgers wederom een goede oplossing in het verbeteren van de situatie!

    Een hartverwarmend initiatief, heer Traas. Niets dan lof en hulde!

  3. Kjeld

    Tip: Doe dit niet via WhatsApp maar via een Faceboek besloten groep. Die is beter te beheren door meerdere admins en je hoeft niet je telefoon nummer te geven.
    Ik ken meerdere lanen/nieuwbouwblokken waar ze dit zo doen in Zuilen. Werkt prima. WhatsApp groepen zitten slecht in elkaar. Probeer maar eens een admin over te zetten.
    Nog een extra. Ook get lenen van gereedschap en andere zaken kun je in die groep vragen.

  4. Ronald

    Nee Kjeld, alsjeblieft, niet iedereen wil een Facebook-profiel.
    En je bezwaren zijn verder aantoonbaar onjuist, een beheerder instellen is helemaal niet moeilijk.
    Gezien Martijn Traas’ achtergrond, denk ik dat hij prima weet waar hij mee bezig is; ik ga me direct aanmelden.

  5. Anarchist de Kraaker

    Wij doen het ook op deze wijze om rookbommen en andere zaken te regelen als wij weer eens gaan kraken.
    Wij lenen graag het huis van iemand anders, kost ons niets, en dat allemaal via de App.

  6. Geenstijl@Utrecht

    Is dit wel een goede foto, hij lijkt op Volkert van der G, als je ernaar kijkt.

  7. Dien Meibos

    Gelukkig heb ik een mobiel waarmee je kunt bellen en geen last van heel die app ellende. En zonder auto heb je ook geen last van auto inbraken.

  8. Berend

    “Ik ben mijn hele buurt afgegaan en aan iedereen gevraagd of ze mee wilde doen”, vertelt Martijn.

    WildeN

  9. De vrolijke noot.

    Dien Meibos 26 OKTOBER 2015 OM 20:07;
    Wat zouden dat ontzettende zure Aps zijn geweest Dien Zuurpruim zonder auto.

  10. Dien Meibos

    Ah daar hebben we de vrolijke noot ook weer. Zo vrolijk zijn je noten ook weer niet.

  11. Hozannah met de rode oortjes

    Is dat Stannis Baratheon die daar op zijn telefoontje kijkt of de Wildlings al in de wijk zijn aangekomen?

  12. De vrolijke noot.

    Dien Meibos 26 OKTOBER 2015 OM 21:58;
    Nee jij hebt natuurlijk liever Syrische ballen, of niet Dien zuurpruim.

  13. De vrolijke noot.

    O ik zie het al, hij heeft de ziekte van Hedel, meer haar op zijn zak, dan op zijn schedel.

  14. Frank E.

    @Geenstijl@Utrecht

    En als je er niet naar kijkt? Waar lijkt ‘ie dan op?

  15. dien meibos

    Graag doorbakken @vrolijkenoot

  16. De vrolijke noot.

    U is niet vies van Halal vlees reeds, wel goed wassen ingeval van een zure reactie van uw zure doos.

  17. Michael Zandbroek

    Deze nieuwe manieren van Sociale Controle zijn uitermate van belang voor onze samenleving. Het is mooi om te zien hoe technologie en controle samenkomt.

  18. Pepijn Meijers

    Een mooi overzicht van Sociale Controle voorbeelden. Essentieel in onze manier van leven vandaag de dag.

  19. Mijndert Grevers

    Een mooi en ook belangrijk initiatief van de bewoners. Je ziet deze vorm van Sociale Controle steeds vaker terugkeren in de hedendaagse maatschappij. Het louter vertrouwen op autoriteiten is niet meer van deze tijd en het is ook aan ons burgers zelf om het voortouw te nemen in het voorkomen en bestrijden van criminaliteit. Misschien is het zelfs een idee dat de overheid zelf stappen onderneemt in het aanmoedigen van deze initiatieven?

  20. Mees Voorburg

    Bij ons in de buurt doen we ook steeds meer aan Sociale Controle. Een paar voorbeelden hiervan zijn whatsapp, camera’s en ook doen we een maandelijkse wacht. Het sociale aspect in deze controle vind ik ook erg fijn. Zo spreek je de buurtjes wat meer terwijl je ook met een veiliger gevoel thuis zit. Helaas is deze vorm van sociale controle nodig in deze maatschappij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).