Raamexploitant Utrecht: ‘Registratie raamprostituees pakt averechts uit’ | De Utrechtse Internet Courant Raamexploitant Utrecht: ‘Registratie raamprostituees pakt averechts uit’ | De Utrechtse Internet Courant

Raamexploitant Utrecht: ‘Registratie raamprostituees pakt averechts uit’

Raamexploitant Utrecht: ‘Registratie raamprostituees pakt averechts uit’

In een artikel in de Volkskrant van gisteren stelt Cees Jobben van Wegra, de grootste raamexploitant op het Utrechtse Zandpad, dat de registratie van raamprostituees door de gemeente averechts uitpakt. Jobben stelt dat de registratie gunstig zou zijn voor mensenhandelaars. Vanaf 1 oktober mogen in de raamprostitutie aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat alleen vrouwen werken die zijn geregistreerd. Dit is één van de maatregelen die de gemeente, politie en het openbaar ministerie nemen om mensenhandel en dwang in de raamprostitutie te bestrijden.

De mondige Nederlandse prostituees zijn inmiddels in de minderheid. Het aandeel Oost-Europese dames is verder gestegen. ‘De kans op mensenhandel is nu veel groter’, stelt Jobben in de Volkskrant. Over het aantal vrouwen dat gedwongen in de Utrechtse prostitutie werkt lopen de schattingen uiteen. Dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting lijkt echter duidelijk. Het vergunningstelsel als onderdeel van een bredere aanpak is nou juist bedoeld om de mensenhandel in de raamprostitutie te bestrijden, maar ook slachtoffers van mensenhandel kunnen in Utrecht gewoon een registratienummer krijgen. Medewerkers van de GG&GD hebben inmiddels 430 gesprekken gevoerd van elk een uur met de overwegend Oost-Europese vrouwen. In die gesprekken hebben zij echter niet voldoende vast kunnen stellen of er sprake is van mensenhandel of uitbuiting. Sinds de registratieprocedure is begonnen zijn veertig ’signalen’ doorgegeven aan de politie, maar onduidelijk is of deze hebben geleid tot nieuw strafrechtelijk onderzoek. De gemeente stelt echter, dat de aanpak wel degelijk vruchten afwerpt, zeker in samenhang met het verscherpte toezicht. Utrecht ziet de registratieplicht als een extra barrière voor mensenhandlaars.

De kern van het Utrechtse beleid is een vergunningstelsel met een maximum van 54 seksbedrijven met 162 werkplekken. Deze zijn verdeeld over de raamprostitutielocaties het Zandpad en de Hardebollenstraat en vijf bordelen/privéhuizen verspreid over de stad. Daarnaast is er een tippelzone met 150 vergunningen aan de Europalaan.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).