Jaarverslag Vrede van Utrecht online | De Utrechtse Internet Courant Jaarverslag Vrede van Utrecht online | De Utrechtse Internet Courant

Jaarverslag Vrede van Utrecht online

Jaarverslag Vrede van Utrecht online

Sinds gisteren is het jaarverslag 2011 van de Vrede van Utrecht online gezet. Daarmee wordt, naast een overzicht van de activiteiten in het afgelopen jaar, vast een doorkijkje gegeven naar wat Utrecht mag verwachten rond de viering van De Vrede van Utrecht in 2013 en de route naar Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Hieronder wat zaken uit het Jaarverslag voor u op een rijtje.  

Vertrekpunt
Utrecht, stad en regio van kennis en cultuur was voor de organisatoren het vertrekpunt voor haar twee opdrachten, het organiseren van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 en het voorbereiden van de nominatie voor Utrecht als Culturele Hoofdstad in 2018. Geïnspireerd op de manier van werken in 1713, het zoeken naar dialoog en diplomatie, werden de “Utrechtse Principes’ geformuleerd: het geloof in de kracht van diversiteit, van kunst en cultuur en van het delen van kennis. De kracht van een open, internationale Europese wind, noemen de organisatoren het zelf. Het programma gaat daarmee over nieuwe verbindingen maken, bruggen bouwen als belangrijke waarden voor de toekomst, waarmee Utrecht zich een stad van en voor de volgende generatie toont.

De Vrede van Utrecht
Het programma voor 2013 is in juni 2011 door de besturen van gemeente en provincie vastgesteld, waarna het echt in productie kon worden genomen. Het kreeg als titel mee ‘The Art of Making Peace’. Het bevat ruim zestig grotere en kleine projecten tussen 11 april 2013, de datum van ondertekening in 1713, en 21 september, de Internationale dag van de Vrede die in Utrecht groots gevierd zal worden. Met nationale en internationale culturele partners, maar ook programma’s in de Utrechtse wijken en buiten de stad op bijzondere erfgoedlocaties in de provincie. Gestart wordt op het dak van de A2 en het programma eindigt op de voormalige vliegbasis Soesterberg. De universiteit is bij een groot aantal programma’s nauw betrokken, maar ook veel maatschappelijke partners, van de politie tot FC Utrecht doen mee. Ook is er een groot educatief programma met scholen uit de hele provincie.

Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Utrecht 2018 zoekt inspiratie en verbinding met ander stadsregio’s in Europa en elders in de wereld. Utrecht 2018, stad van en voor de volgende generatie gaat over wat kunst en cultuur kunnen bijdragen aan leven, leren en ontmoeten. Tijdens de nieuwjaarsborrel 2012 van de gemeente Utrecht werd de campagne ‘Ik ben 18’ gelanceerd, verwijzend naar de oude, jonge stad die door haar snelle groei een sprong maakt naar de eredivisie van Europese steden. Op 14 februari werd dit verhaal gepresenteerd en begon de voorbereiding voor het opstellen van een onderscheidend bidbook in 2012.

Financiële kaders
Mooie ambities en al een hoop bereikt dus, maar duidelijk is wel dat als gevolg van de economische crisis de budgettaire kaders onder druk staan. Direct door een korting op de bijdrage door de provincie en indirect omdat vrijwel alle culturele samenwerkingspartners hiermee te maken krijgen. Dat heeft inmiddels geleid tot het grotendeels schrappen van het publieksprogramma en aanpassingen van diverse programmaonderdelen aan de lagere budgetten. Wellicht om de toch al opspelende kritiek op de ambities niet aan te wakkeren ontbreekt een financiële onderbouwing in het jaarverslag.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).