Schijnwerpers blijven uit bij verkiezing Culturele Hoofsteden van Europa 2016 | De Utrechtse Internet Courant Schijnwerpers blijven uit bij verkiezing Culturele Hoofsteden van Europa 2016 | De Utrechtse Internet Courant

Schijnwerpers blijven uit bij verkiezing Culturele Hoofsteden van Europa 2016

Schijnwerpers blijven uit bij verkiezing Culturele Hoofsteden van Europa 2016

Op ed.nl, de digitale versie van het Eindhovens Dagblad van Wegener Media, las de redactie van DUIC gisteren een artikel over de uitverkiezing van twee Europese steden tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het Poolse Wroclaw en het Spaanse San Sebastian mogen die titel in 2016 dragen. Waar de organisatie van Utrecht2018 meldt, dat de titel garant staat voor veel (internationale) aandacht bleef die aandacht voor Wroclaw en San Sebastian uit. 

Afgelopen donderdag kwamen 27 EU-ministers van Cultuur, op voordracht van het Europese Parlement en de Europese Commissie, tot het besluit om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2016 toe te kennen aan Wroclaw en San Sebastian. Nu ook in Nederland vijf steden/stadsregio’s meedingen naar de titel voor 2018 zou het voor de hand liggen dat de landelijke pers zich op een dergelijk nieuwtje stort, maar niets is minder waar. Na de reiskrant van telegraaf.nl bracht alleen de cultuureditie van ed.nl het nieuws. Zelfs in de ‘newsroom’ op europa.eu, op europeesparlement.nl of op de websites van de Nederlandse kandidaten voor 2018 vonden wij geen berichten over de verkiezing voor 2016. En dat geeft te denken, want op utrecht2018.nl wordt vermeld, dat ‘een Culturele Hoofdstad van Europa een jaar lang in de schijnwerpers staat…’. Het karige nieuws rond de verkiezing van Wroclaw en San Sebastian geeft een beeld van wat men zich daarbij moet voorstellen.

Sinds de invoering in 1985 viel al aan ruim 40 andere Europese steden de eer te beurt om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa te dragen. Amsterdam en Rotterdam waren het in respectievelijk 1987 en 2001. Het doel van deze verkiezing is om de rijkdom en diversiteit van de Europese cultuur onder de aandacht te brengen en dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. In 2018 is Nederland weer aan de beurt, tegelijk met Malta. Eindhoven, Den Haag, Maastricht, Utrecht en Leeuwarden zijn in de race. Het besluit valt in 2014. Dit jaar zijn Guimarães in Portugal en Maribor in Slovenië uitverkoren, maar ook daarover is weinig nieuws te vinden.

Door: Maurice Hengeveld

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).