Kunst in het Stationsgebied trapt af met pop up tentoonstelling | De Utrechtse Internet Courant Kunst in het Stationsgebied trapt af met pop up tentoonstelling | De Utrechtse Internet Courant

Kunst in het Stationsgebied trapt af met pop up tentoonstelling

Kunst in het Stationsgebied trapt af met pop up tentoonstelling

In en rond Hoog Catharijne zijn sinds gisteren en nog tot en met 29 mei 2012 verschillende kunstwerken te bewonderen. Deze tijdelijke tentoonstelling is de eerste in een reeks kunstprojecten waarmee de gemeente Utrecht en Stichting Kunst in het Stationsgebied (KuS) zowel tijdelijke als permanente beeldbepalende kunstwerken tot stand willen brengen in het Stationsgebied.

Kunst in de openbare ruimte kan een essentiële bijdrage leveren aan de uitstraling en identiteit van het gebied. Daarom hebben de gemeente Utrecht en de Stichting KuS de ambitie om beeldbepalende kunstwerken tot stand te brengen. Aan deze permanente kunstwerken gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf. Gisteren werd afgetrapt met een try out die nog tot en met 29 mei te zien is. Partijen als NS, Corio, ProRail, Movares en Utrecht 2018 hebben zich aan het initiatief verbonden. De projectleiding is in handen van Monique Dirven, werkzaam bij de afdeling Culturele Zaken van de gemeente Utrecht en onder andere bekend als programmamanager van Beyond Leidsche Rijn. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door Cees van Eijk (zelfstandig adviseur en bekend als voorzitter van het Midzomergracht Festival), Gert-Jan van der Vossen (voorheen interim manager bij het Centraal Museum en betrokken bij de pre-advisering van de gemeente Utrecht rond de cultuursubsidies) en Marieke van Schijndel (algemeen directeur Museum Catharijneconvent). Wat niemand zal verbazen is dat het kunstprogramma niet alleen moet aansluiten bij de hoge ambities van de Projectorganisatie Stationsgebied, maar ook bij de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 én de ambitie van Utrecht om Culturele hoofdstad van Europa te worden in 2018. KuS wil met een ‘identiteitsbepalende’ kunsttoepassing het nieuwe Jaarbeursplein dan ook een internationale allure geven. Ook komt er een grootschalige en internationaal georiënteerde kunstmanifestatie rondom het thema ‘verborgen economie’ in en rond Hoog Catharijne in de zomer van 2013. Deze manifestatie vormt onderdeel van het programma van de Vrede van Utrecht, en zal de leidraad zijn voor alle projecten in het Stationsgebied de komende tien jaar.

De lancering van ‘Kunst in het Stationsgebied’ komt op het moment dat de gemeente Utrecht met een YouTube filmpje haar inwoners heeft geïnformeerd over het ontwerp voor Stationsplein Oost. Een eerste kennismaking met een, in de ogen van velen, vrij tochtig en leeg ontwerp met veel marmer en glas. Of kunst aan die beleving wat kan veranderen is daarbij natuurlijk de vraag, maar als initiatief is KuS natuurlijk van harte welkom.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).