Vrede van Utrecht verstript | De Utrechtse Internet Courant Vrede van Utrecht verstript | De Utrechtse Internet Courant

Vrede van Utrecht verstript

Vrede van Utrecht verstript

De Vrede van Utrecht verschijnt sinds kort in stripvorm. De in Nederland relatief onbekende vredesonderhandelingen van 1713 in Utrecht worden daarbij door verschillende tekenaars van het Utrechtse stripgenootschap De Inktpot verbeeld. De Inktpot wil zo de kleine- en grote verhalen rond de Vrede van Utrecht bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

In 1713 maakte de Vrede van Utrecht een eind aan een lange oorlog waarin vrijwel alle West-Europese landen betrokken waren. Het vredesverdrag kwam in Utrecht tot stand na ruim een jaar van diplomatieke onderhandelingen. Dat een grote oorlog werd beslecht door onderhandelingen tussen alle betrokkenen was bijzonder en wordt wel gezien als het begin van moderne internationale conflictbeheersing. Vreemd genoeg is de Vrede van Utrecht in het buitenland  bekender dan in Nederland. In schoolboeken wordt de Vrede van Utrecht niet of nauwelijks genoemd, terwijl deze ook in de Nederlandse geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld. Over de betekenis van de vredesonderhandelingen voor de stad Utrecht is al helemaal weinig bekend. Utrechts stripgenootschap De Inktpot wil daar met een stripserie (een klein beetje) verandering in brengen. Verschillende Utrechtse tekenaars verbeelden de kleine en de grote verhalen rond de vredesonderhandelingen in 1713. Een kleine stad die overspoeld wordt door buitenlandse delegaties van allerlei pluimage, die ruim een jaar een stempel drukken op het leven in de stad; de ontruiming van het stadhuis voor de onderhandelingen, festiviteiten en culturele evenementen die door de delegaties in de stad worden aangericht, het contact tussen Utrechters en ‘vreemde’ buitenlanders, de verhoudingen tussen de onderhandelaars, enzovoort. Aan de hand van plaatselijke gebeurtenissen wordt ook een beeld geschetst van nationale en internationale verwikkelingen.

De strips worden speciaal gemaakt voor Vrede van Utrecht, met dank aan Het Utrechts Archief voor de historische accuratesse. Tussen juni 2012 en april 2013 verschijnt eens in de twee à drie weken een nieuwe aflevering van de serie op www.vredevanutrecht2013.nl.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).