Filip Berte opent ‘The Blue Room’ | De Utrechtse Internet Courant Filip Berte opent ‘The Blue Room’ | De Utrechtse Internet Courant

Filip Berte opent ‘The Blue Room’

Filip Berte opent ‘The Blue Room’

In de expositieruimte van het CBKU opent vanmiddag de tentoonstelling ‘The Blue Room’ (work in progress) van de Belgische kunstenaar en architect Filip Berte. In 2012 werkt Berte in Utrecht aan The Blue Room, een nieuwe kamer van Eutopia. Met Eutopia won hij onlangs de Provinciale Prijs Beeldende Kunst 2011 in België. The Blue Room gaat over de problematische kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. Berte vraagt ons: ‘Wie zijn ‘wij’, Wat betekent het vandaag om Europees burger te zijn?’ In 2013 is het volledige ‘Huis van Eutopia’ twee maanden lang in Utrecht te zien.

Al sinds 2006 werkt Berte aan het artistieke onderzoeksproject Eutopia bij het Gentse kunstencentrum CAMPO, onder meer met steun van Vrede van Utrecht. Het einddoel van Bertes project is Eutopia, dat bestaat uit vijf kamers: installaties die zich met hun vorm en eindbestemming situeren op de grens van sculptuur en architectuur. Via tekeningen, films, schilderijen en kijkdozen geeft Filip Berte vorm aan zijn reflectie over plaatsen in Europa.
In aanloop naar de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 verblijft Filip Berte elk jaar een residentieperiode in Utrecht met steeds een nieuw indrukwekkend deelproject van Eutopia. Eerder toonde Berte een deel van Collective Memory Mass Grave en The Graveyard.

In het najaar van 2012 komt Berte naar Utrecht met work-in-progress The Blue Room. Deze kamer vertegenwoordigt het officiële, institutionele Europa. De input voor deze installatie komt uit Berlijn: een stad die mentaal en geografisch een Europese centrumplek is bij uitstek en symbool staat voor het Europese uitbreidingsproces en het herenigd Europa. Berte stelt er vragen over ‘onze’ Europese identiteit: ‘Wie zijn WIJ? Wat betekent het vandaag om Europees burger te zijn?’ Het zijn vragen die hij gedurende zijn verblijf in Berlijn gaandeweg verbeeldt in één groot tableau, met een nieuwe installatie waarvan in september een deel te zien is in Utrecht.

De tentoonstelling The Blue Room (work-in-progress) vindt vandaag vanaf 17.30 uur plaats in de expositieruimte van het CBKU. Vervolgens is de expositie van 2 tot en met 30 september te bezoeken. De films van The Graveyard die Berte maakte in Chisinau en Brussel zijn in diezelfde periode te zien. Berte is vandaag persoonlijk aanwezig in Utrecht bij de opening, maar ook bij het Uitfeest morgen en rondom de Internationale Dag van de Vrede op 21 september.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).