Lichte verwarring na benoeming Valetta tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018 | De Utrechtse Internet Courant Lichte verwarring na benoeming Valetta tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018 | De Utrechtse Internet Courant

Lichte verwarring na benoeming Valetta tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Lichte verwarring na benoeming Valetta tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018

‘Het is officieel! Valetta is benoemd tot European Capital of Culture in 2018.’ Met die boodschap op Facebook riep de organisatie van Utrecht 2018 gisteravond de nodige vragen op bij diverse volgers. Was Utrecht niet in de race voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa? En zou niet binnenkort het bidbook gepresenteerd worden, waarmee de stad de strijd om die titel hoopt te winnen van de andere Nederlandse deelnemers Maastricht, Den Haag, Almere, de regio Friesland en Brabantstad? Enige uitleg is op zijn plaats!

In 2018 mag Nederland samen met de republiek Malta een Culturele Hoofdstad van Europa leveren. Utrecht is één van de in totaal zes Nederlandse steden en stadsregio’s die zich kandidaat heeft gesteld voor de titel. Met de benoeming van Valetta is nu dus de eerste Culturele Hoofdstad van Europa voor 2018 bekend. Opmerkelijk daarbij is dat Valetta haar bidbook de titel ‘Imagine 18’ meegaf. Opmerkelijk omdat ook Utrecht ‘18’ benoemde tot één van de leidende thema’s in haar nog te presenteren bidbook. Die presentatie vindt plaats op dinsdag 30 oktober! Met haar bidbook hoopt Utrecht de titel voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 in de wacht te slepen. Het hoofdthema luidt ‘Trust the future; create your city’.

De strijd in Nederland moet dus nog losbarsten. Utrecht stelt zich daarbij, als oude én jonge stad in transformatie beschikbaar als werkplaats en internationaal podium. De bevolking van Utrecht is nu al de jongste van Nederland, binnen een tiental jaar is de helft zelfs jonger dan dertig jaar. Jonge steden kijken graag vooruit, willen hun horizon verkennen en kunnen zich een toekomst zonder Europa niet voorstellen. Met die blik bouwt Utrecht aan een stad en regio van de volgende generatie. Utrecht 2018 gaat over het vertrouwen in de kracht van cultuur als aanjager van stedelijke ontwikkeling. En over een optimistische visie op een internationale toekomst die allang begonnen is.

Een dag na de presentatie moet het Utrechtse bidbook worden ingeleverd bij de jury en pas eind november wordt bekend gemaakt of de Domstad doorgaat naar de ‘tweede ronde’. Mocht Utrecht de strijd in Nederland winnen, dan staat de stad een jaar lang in de schijnwerpers en biedt zij, net als Valetta, een breed cultureel programma aan haar eigen inwoners, aan haar eigen land en aan de rest van Europa.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).