Spoorwegmuseum eert affichekunstenaar Frans Mettes met tentoonstelling | De Utrechtse Internet Courant Spoorwegmuseum eert affichekunstenaar Frans Mettes met tentoonstelling | De Utrechtse Internet Courant

Spoorwegmuseum eert affichekunstenaar Frans Mettes met tentoonstelling

Spoorwegmuseum eert affichekunstenaar Frans Mettes met tentoonstelling

Het Spoorwegmuseum organiseert vanaf komende woensdag, in samenwerking met grafisch ontwerper en bewonderaar Gielijn Escher, een overzichtstentoonstelling over grafisch ontwerper Frans Mettes met als titel ‘Reclame om in te lijsten’. De tentoonstelling opent op 31 oktober met de presentatie van Escher’s boek over Mettes. Mettes ontwierp gedurende zijn leven honderden reclameaffiches. Jarenlang hingen ze op de stations door heel Nederland.  

Affichekunstenaar, illustrator en autodidact Frans Mettes (1909-1984) ontwierp onder andere reclameposters voor Hartevelt, Heineken, Auping, Belinda sigaretten en de Nederlandse Spoorwegen. Veel van die affiches waren te zien op de perrons en in de stations, andere hingen zowel in de stad als op stations en weer andere bij bioscopen of achter winkelruiten. De bijzondere combinatie van compositie en kleur maakten zijn affiches erg herkenbaar en waren daarmee een grote inspiratiebron voor andere grafisch ontwerpers. Het Spoorwegmuseum kreeg in 1996 de Alrecon-collectie in bezit. Alrecon was een dochter van NS en verspreidde de affiches die in de loop der jaren op de stations hadden gehangen. Met het verwerven van deze collectie beschikt Het Spoorwegmuseum over een unieke verzameling van circa 20.000 affiches. Een flink aantal daarvan werden gemaakt door Mettes. Op initiatief van grafisch ontwerper, verzamelaar en Mettes-liefhebber Gielijn Escher wijdt Het Spoorwegmuseum een expositie aan de affiches van Mettes uit deze verzameling. Tijdens de tentoonstelling ‘Reclame om in te lijsten’ wordt de collectie van het museum aangevuld met de affiches uit de privéverzameling van Escher. Tegelijk met de tentoonstelling ‘Reclame om in te lijsten’ verschijnt ook een boek van de hand van Escher over Frans Mettes.

De tentoonstelling ‘Reclame om in te lijsten’ is van 31 oktober 2012 tot en met 11 februari 2013 te zien in het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. Meer informatie is te vinden op spoorwegmuseum.nl.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).