Maastricht beticht Utrecht van kopieergedrag | De Utrechtse Internet Courant Maastricht beticht Utrecht van kopieergedrag | De Utrechtse Internet Courant

Maastricht beticht Utrecht van kopieergedrag

Maastricht beticht Utrecht van kopieergedrag

Een opmerkelijk artikel afgelopen vrijdag in De Ster, de stadskrant van Maastricht. Daarin beticht Huub Smeets, directeur van Via2018, het Maastrichtse equivalent van Utrecht2018, zowel Utrecht als Eindhoven van kopieergedrag. Volgens Smeets hebben beide steden hun motto bijgesteld nadat Maastricht enkele weken geleden slechts van haar definitieve bidbook bekend maakte om daarmee de concurrenten niet in de kaart te spelen. 

De strijd om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, waaraan ook Utrecht mee doet, lijkt met de beweringen van Smeets in volle hevigheid losgebarsten nu de deelnemende steden deze dagen één voor één hun bidbook presenteren. Maastricht presenteerde afgelopen zaterdag haar bidbook met als motto ‘Europe Revisited’. Zowel Utrecht als Eindhoven zouden de invalshoek van Maastricht hebben gekopieerd te weten, de focus op Europa. Waar Utrecht eerst ‘Ik ben 18’ als motto had is dat volgens Smeets bijgesteld naar ‘Vertrouwen in Europa’. En Eindhoven veranderde haar motto van ‘De kunst van het samenleven’ naar ‘Proeftuin van Europa’. Eindhoven presenteerde afgelopen donderdag haar bidbook met de titel ‘Imagination builds Europe’ en Utrecht is morgen aan de beurt met als motto ‘Trust the future: create your City’. Daar komt de term Europa echter niet in voor. De bewering van Smeets rond kopieergedrag in Utrecht lijkt dan ook niet op te gaan. Dat alle deelnemende steden echter een sterke focus hebben op Europa lijkt in het kader van de strijd om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa nogal voor de hand liggend, temeer omdat het een Europese jury is die eind november alle Nederlandse inzendingen zal beoordelen.

De vraag dient zich aan of Smeets met zijn beweringen niet slechts een poging doet om de lokale bevolking mee te krijgen in de ambities van zijn stad die om en nabij de 80 miljoen euro gaan kosten. Zowel onder de bevolking als binnen de lokale politiek in Maastricht was lang niet iedereen het eens met de exorbitante investeringen die met de Maastrichtse kandidatuur gepaard gaan. Enerzijds omdat er op cultuur in de stad zwaar moet worden bezuinigd en anderzijds omdat onduidelijk is wat het de stad gaat opleveren. Een dilemma dat overigens niet alleen in Maastricht speelde, maar waar opmerkelijk genoeg weinig aandacht aan werd gegeven in de lokale pers van alle deelnemende steden. Ook in Utrecht kunnen de kosten oplopen tot 80 miljoen euro. En ook in Utrecht is het onduidelijk wat die investering de stad gaat opleveren. De redactie van DUIC vond op YouTube een filmpje van RTV Utrecht, waarin die vraag weliswaar centraal staat, maar niet echt wordt beantwoord. Hopelijk krijgen we daar morgen wel een antwoord op!

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).