Twee nieuwe tegeltableaus in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Twee nieuwe tegeltableaus in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Twee nieuwe tegeltableaus in Utrechtse binnenstad

Twee nieuwe tegeltableaus in Utrechtse binnenstad

Vandaag worden in de Utrechtse binnenstad twee nieuwe tegeltableaus onthuld met afbeeldingen van Utrechtse schilders en tekenaars. De tegeltableaus zijn een initiatief van de Utrechtse Sociëteit De Constructieve, die eerder al zes andere tableaus onthulde. Met de realisatie van weer twee nieuwe tegeltableaus komt de voltooiing van een bijzonder beeldlint door de stad al aardig dichtbij. 

Rond 15.15 vanmiddag wordt op de hoek Oudegracht/Vinkenburgstraat het eerste van de twee nieuwe tableaus onthuld waarop de Bakkerbrug te zien is met zicht op de wekelijkse zuivelmarkt. Deze afbeelding uit 1820 is in bezit van Het Utrechts Archief; de maker is onbekend. De onthulling zal worden verricht door wethouder Mirjam de Rijk, onder andere verantwoordelijk voor de binnenstad. Stichting Centrum Utrecht heeft dit tableau gefinancierd. Om 15.55 uur wordt vervolgens het tweede tableau onthuld aan de Korte Elisabethstraat. Deze afbeelding met zicht op het Beleg van Vredenburg, een beroemde episode uit de Utrechtse geschiedenis, is in bezit van het Centraal Museum. Het werd gemaakt in 1646 door J. Czn. Droochslooth. De onthulling wordt verricht door Margriet Broekman van het gelijknamige jubilerende familiebedrijf. Thom Broekman/De Rode Winkel heeft dit tableau gefinancierd.

De Utrechtse Sociëteit De Constructieve realiseert een project waarbij afbeeldingen van Utrechtse schilders en tekenaars in tegels worden gebakken die daarna als een tableau worden opgehangen op de plek waar de kunstenaar ooit gestaan heeft. Eerder realiseerde De Constructieve al zes tableaus, te weten de St. Jacobssteeg (Jacobikerk), Korte Nieuw-straat (nog niet ingestorte Domkerk), Zoutmarkt (Kalisbrug), Weerdsingel (Weerdpoort), Oudegracht (Tolsteegpoort) en Flora’s Hof (Bisschoppelijk paleis). In totaal zullen tien tableaus als een beeldlint door de binnenstad worden aangebracht waarvan men de laatste in 2013 hoopt te realiseren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).