Pittige reacties op verlies kandidatuur Culturele Hoofdstad | De Utrechtse Internet Courant Pittige reacties op verlies kandidatuur Culturele Hoofdstad | De Utrechtse Internet Courant

Pittige reacties op verlies kandidatuur Culturele Hoofdstad

Pittige reacties op verlies kandidatuur Culturele Hoofdstad

Na het teleurstellende nieuws afgelopen vrijdag, dat Utrecht is afgevallen in de race om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, kwamen in het afgelopen weekend de eerste reacties los vanuit de lokale politiek. Die lopen uiteen van grote blijdschap tot verbazing en teleurstelling. Maar bovenal zijn er veel vragen, bijvoorbeeld over de herbestemming van het werkbudget van 65 miljoen euro.

Vluchtig feestje
De SP laat geen traan om het verlies van Utrecht in de race om de titel culturele hoofdstad van Europa, zo stelt de partij in een bericht op de website. In een tijd dat alle rek uit de begroting is en met nieuwe bezuinigingen van Rutte 2 op komst, moet volgens de SP alles op alles worden gezet om de basisvoorzieningen in de stad in de lucht te houden. Fractievoorzitter Tim Schipper: ‘Er wordt momenteel bezuinigd op de zorg, de wijkbibliotheken, speeltuinen, het onderhoud van de openbare ruimte en noem maar op. Dan past het niet een vluchtig feestje als de culturele hoofdstad te gaan vieren voor vele miljoenen. Wie weet nog welke stad in de afgelopen jaren die titel had? Er is al stevig bezuinigd en er komt heel wat nieuwe ellende aan met het afbraakbeleid van het nieuwe PvdA-VVD kabinet’, stelt Schipper. Het geld voor de culturele hoofdstad kan helpen om dat nog enigszins te compenseren, ook voor de cultuur in de wijken. Eigenlijk zou het college opgelucht moeten zijn met dit nieuws. En misschien is men dat wel.’

Vrijgekomen energie inzetten
In tegenstelling tot de SP vindt de VVD het nou juist erg jammer dat Utrecht uitgeschakeld. Volgens de partij had de titel een extra dimensie kunnen toevoegen aan het sterke culturele klimaat van de stad en daarnaast een stevige economische impuls had kunnen opleveren. De partij vindt het nu belangrijk dat de investeringen die gedaan zijn in de kandidatuur niet verloren gaan en dat de stad leert van het mislukken van deze lobby. Volgens de VVD is het nu zaak om de energie, die in de planvorming is losgekomen, de komende jaren in te zetten om Utrecht cultureel nog beter op de kaart te zetten, te beginnen met de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013. De partij zal initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de Utrechtse economie en die gedragen worden door (culturele) ondernemers in de toekomst dan ook blijven steun. De VVD wil wel dat de lobby voor de titel van Culturele Hoofdstad kritisch moet worden geëvalueerd om het verwachtingenmanagement en toekomstige lobby’s van de stad te versterken.

Verbazing over speculaties college
Ook het CDA reageerde inmiddels door haar verbazing uit te spreken over het feit dat Utrecht al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Woordvoerder Cultuur Chantal Hakbijl: ‘Een belangrijke grondslag onder de cultuurvisie van het College is hierdoor weggeslagen. Welke inhoudelijke en financiële gevolgen heeft dit voor de Utrechtse cultuursector en ambitie?’ Het College heeft zich eerder niet willen uitspreken over de besteding van de opgebouwde middelen en reserves voor de Culturele Hoofdstad als Utrecht het onverhoopt niet zou gaan worden, stelt de partij in haar reactie. De verwachte inkomsten zijn door de uitschakeling in één klap weggevaagd. Dat betekent dat de voorgenomen investeringen ter discussie staan. Tot verbazing van het CDA melden zowel  het college van burgemeester en wethouders als diverse betrokken partijen al, dat verschillende onderdelen van het bidbook gewoon zullen doorgaan. Er gaan zelfs al geluiden op om een ‘eigen feestje’ te houden, zonder inmenging van een (deskundige) jury in 2017. Volgens het CDA is nu de gemeenteraad aan zet over een goede besteding van het vrijgekomen geld. De claim die het College er nu al op legt vindt de CDA-fractie dan ook voortijdig en ongepast.

Felle strijd
Het mag uit de reacties duidelijk zijn dat er zich de komende tijd een felle strijd zal ontwikkelen over het te voeren beleid en de herbestemming van middelen. Het CDA stelt daarbij in haar reactie tevens, dat het er helaas op lijkt, dat er helemaal geen rekening is gehouden met een vroegtijdige uitschakeling. Om alle informatie spoedig boven tafel te krijgen en transparante besluitvorming te creëren zal de partij dan ook samen met de SP om een interpellatiedebat verzoeken. Tob e continued.

5 Reacties

Reageren
  1. Jiri

    Hoe komt het toch dat Utrecht niet in staat blijkt te zijn om als vierde stad van Nederland maar geen groot (sport-)evenement binnen de gemeente grenzen binnen te halen? Het kan toch niet zo zijn dat steden als, met alle respect, Leeuwarden en Eindhoven Utrecht op cultureel gebied de baas zijn? Kijk, tegen Maastricht is het lastig opboksen, al moet een stad die 3x zo groot is ook hier niet voor onder hoeven doen. Het blijft vanuit de gemeente toch vaak te kneuterig en onprofessioneel overkomen op mij. Zonde! Utrecht moet veel grootser kunnen denken!

  2. tjark reininga

    het wordt interessant te weten om welke redenen juist de projecten in de Randstad zijn afgevallen. was de jury vooringenomen of bouwden de plannen (toch) te veel op het al bestaande? of heeft de jury wellicht vooral de culturele ontwikkelingen buiten de Randstad willen honoreren (zoals dat ook met bijvoorbeeld Essen een paar jaar geleden het geval was).

    in ieder geval heeft Utrecht laten zien dat het op het gebied van cultuur – in de brede zin des woords – in de bus kan en wil blazen. dat signaal mag niet verloren gaan, want culturele hoofdstad word je vooral door te doen, veel minder door een aanwijzing door een of andere autoriteit.

    DOEN DUS, UTRECHT.

  3. Egbert

    Zolang Utrecht beschouwd wordt als het grootste dorp van Nederland zal er niet veel veranderen. Alles moet klein blijven en er mag vooral niet grootsteeds gedacht worden.

  4. walther kok

    Jammer, jammer. Utrecht 2018 bleek een fantastisch vehikel voor de onderlinge culturele inspiratie in de stad , tussen stad en provincie en met de regio. Als Heksenwaag Oudewater hadden we heel graag blijven meedoen! Daar gaan we nu dus iets nieuws voor verzinnen!

  5. Paul Wilke

    Uiteraard is het belangrijk echt te weten op basis van welke kriteria Utrecht als kandidaat is afgevallen. Wellicht omdat we als juist als cultureel al zeer sterk zijn in Nederland, op vele posities. Dit bewust zijn is veel meer essentieel dan het besluit van een jury.
    Dus; Trust the future, waar maken door te vertrouwen op de enorme eigen potentie en huidige positie.Bij willen winnen, moet je verlies gedreven omzetten in eigen waarde en kracht ! Jammer dat de SP steeds denk in tegenstellingen, ipv wat de culturele sector bv aan werkgelegenheid & inkomsten bied in Utrecht, nu al en straks.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).