Dries van Agt “preekt” zondag in de Geertekerk | De Utrechtse Internet Courant Dries van Agt “preekt” zondag in de Geertekerk | De Utrechtse Internet Courant

Dries van Agt “preekt” zondag in de Geertekerk

Dries van Agt “preekt” zondag in de Geertekerk

Dries van Agt bestijgt zondag de kansel van de Geertekerk. Hij zal zich verdiepen  in de historische feiten van de Vrede van Utrecht en trekt in zijn sermoen (betoog) lessen uit die feiten. Met ‘guirlande van vrede’ verwijst Van Agt naar de Vrede van Utrecht die dit jaar in een uitgebreid cultureel programma herdacht wordt. Zondag 27 januari van
vijf tot zes ‘s middags houdt de oud-minister-president zijn relaas.

Welke lessen kunnen en moeten we uit die vrede trekken? Nederland lijkt gefascineerd door de eigen navel, idolaat van zichzelf. Moeten we collectief naar de psychiater om van deze geestvervorming te worden genezen?

Het lijkt Dries van Agt beter meer ruimte te maken voor historisch besef. Dat helpt te voorkomen dat we als lamme schaapjes achter de ideologie van het nationalisme aanhobbelen. Het is daarom ook verstandig de Vrede van Utrecht te herdenken en te vieren. Het sermoen past naadloos in het herdenkingsjaar Vrede van Utrecht 2013.

In De Houten Broek

Onder het motto: ‘Wie de houten broek past, trekke ‘m aan’ bestijgen dichters, schrijvers en andere talenten sinds 2009 de kansel van de Geertekerk om een lezing te houden over een thema dat hen na aan het hart ligt. Na afloop kan men werk van de spreker aanschaffen en laten signeren en tegelijkertijd iets drinken.

In De Houten Broek biedt een podium voor de kunst van het gesproken woord. De sprekers houden een sermoen(preek). De houten broek is een metafoor voor de preekstoel. Het is een initiatief van De Academie Het Nut Voorbij. De toegang is gratis.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).