Koningin Beatrix, Willem Alexander en Maxima openen Vrede van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Koningin Beatrix, Willem Alexander en Maxima openen Vrede van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Koningin Beatrix, Willem Alexander en Maxima openen Vrede van Utrecht

Koningin Beatrix, Willem Alexander en Maxima openen Vrede van Utrecht

Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden wonen donderdagavond 11 april het concert Perpetual Peace bij ter viering van driehonderd jaar Vrede van Utrecht in de Domkerk.

De Koningin geeft daarna het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’. Zij onthult daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die ’s avonds historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht verlichten.

Violiste Janine Jansen en haar vader, voormalig Domkerk-organist Jan Jansen, spelen tijdens het concert samen met De Nederlandse Bachvereniging. Zij vertolken muziek uit de afgelopen driehonderd jaar die het verlangen van de mensheid naar eeuwige vrede weerspiegelt.

Zij voeren onder andere een selectie uit van twee werken van William Croft en Georg Friedrich Händel. Zij schreven dit in 1713 speciaal ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht. Het concert wordt afgesloten met Johann Sebastian Bachs gebed voor de vrede: ‘Dona Nobis Pacem’.

Start viering Vrede van Utrecht

Het programma op 11 april begint met het slaan van het Vrede van Utrecht vijfje, de laatste munt met de afbeelding van de Koningin. Op die dag is het precies driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. Door middel van dialoog en diplomatie maakten de Europese onderhandelaars destijds een einde aan een langdurige, wereldwijde oorlog.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).