Vrede sluiten is grenzen opzoeken | De Utrechtse Internet Courant Vrede sluiten is grenzen opzoeken | De Utrechtse Internet Courant

Vrede sluiten is grenzen opzoeken

Vrede sluiten is grenzen opzoeken

IMG_3233 IMG_3234 IMG_3235Vrede sluiten, het klinkt zo makkelijk maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat kan je nu ondervinden in de werkplaats van Centraal Museum Utrecht. Neem plaats aan de grote ronde tafel en ervaar wat de hoge heren in 1713 deden om tot de Vrede van Utrecht te komen. Verbonden sluiten, territorium geven en nemen, maar ook je eigen (geheime) agenda in het oog houden.

“Het idee achter de werkplaats is hart, hoofd en handen”, vertelt Sophie Heijkoop, projectmedewerker educatie van het museum. “Tijdens de tentoonstelling gebruiken mensen hun hart en hun hoofd, aan het eind van de tentoonstelling, bij de werkplaats kunnen ze die passie en begrip omzetten naar actieve betrokkenheid: hun handen.”

De werkplaats bestaat al een aantal jaren maar het bleek nog een hele uitdaging om de tentoonstelling “In Vredesnaam. De Vrede van Utrecht 1713″, grijpbaar te maken, Sophie: “Zo’n verdrag is natuurlijk erg abstract maar door mensen zelf aan tafel te zetten en te laten onderhandelen kunnen ze heel direct ervaren wat onderhandelen is.”

Ook over de vormgeving van de tentoonstelling is goed nagedacht. Vormgevers de Vrijer & van Dongen bedachten een vormgeving waarin tegenstellingen centraal staan. Marianne de Vrijer: “Oorlog is grenzen opzoeken, maar vrede ook, zeker bij zo’n complex verhaal als dit.” In iedere ruimte staat een tegenstelling centraal, aangevuld met een aansluitende vraagstelling: “Die vraagstellingen maken de tentoonstelling persoonlijker, mensen gaan zelf over de tegenstellingen nadenken en halen het naar hun eigen belevingswereld. Het slaat een brug tussen het heden en het verleden.”

“In Vredesnaam. De Vrede van Utrecht 1713” loopt van 12 april t/m 22 september in Centraal Museum Utrecht.

1 Reactie

Reageren
  1. Eline Janssens, kunst in openbare ruimte

    http://www.vredevanutrecht2013.nl/event/gezicht-op-onderhandeling
    En in het stadhuis van Utrecht is ook een verbeelding van de Onderhandelingen te zien. Zie bovenstaande link.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).