‘Iets met Vrede in Utrecht, maar wel belangrijk’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Iets met Vrede in Utrecht, maar wel belangrijk’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Iets met Vrede in Utrecht, maar wel belangrijk’

‘Iets met Vrede in Utrecht, maar wel belangrijk’

Wat betekende de Vrede van Utrecht van 1713? Voor veel bezoekers van het openingsspektakel op het dak van de A2 bij Leidsche Rijn een grote vraag. Het is volgens de meeste bezoekers ‘iets met vrede, oorlog en onderhandeling, maar wat precies?’ En: het vond plaats in Utrecht.

Alle bezoekers zijn daarentegen unaniem eens dat de viering van de Vrede nog steeds van belang is anno 2013: ‘dat moet gevierd worden’!

Dat was te zien aan de opkomst: maar liefst 14.000 bezoekers hebben het openingsspektakel bijgewoond. Het spektakel van de Slag om de Vrede was voor bezoekers een ‘muzikale beleving’ waarin elementen van oorlog, theater en vuurwerk werden getoond.

De show werd onder leiding van het muzikale duo Junkie XL en 120 muzikanten, 200 militairen van de Koninklijke Landmacht, 20 acteurs, 10 dansers, 45 kinderkoorleden en 150 vrijwilligers uitgevoerd. Een spetterend openingsspektakel, waarin ‘het bevrijdingsfestival gevoel’ de boventoon voerde.

‘Vrede geen vanzelfsprekendheid’

Het dak van de A2 bij Leidsche Rijn gaf een extra dimensie aan het openingsspektakel. Een bezoeker op leeftijd geeft aan: ‘ik ben geboren in de oorlog, en weet dat vrede geen vanzelfsprekendheid is. In Leidsche Rijn wonen veel jonge gezinnen. Juist voor de opgroeiende kinderen is het van belang stil te staan bij de Vrede.’ En bovenal: een feestje in Leidsche Rijn komt niet zo vaak voor. Dat maakt het openingsspektakel van de Vrede van Utrecht voor veel bezoekers extra bijzonder.

Na afloop heerst een zekere mate van trots dat de Slag Om de Vrede juist in Utrecht heeft plaatsgevonden. De Vrede van Utrecht is internationaal gezien een belangrijk moment in de geschiedenis: na eeuwen van oorlogsvoering komt middels diplomatie een einde het geweld en worden nieuwe machtsverhoudingen tussen grote mogendheden vastgelegd. Consensus door te onderhandelen in plaats van oorlogsgeweld. Dat aspect zien bezoekers graag benadrukt worden in alle komende festiviteiten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).