Het weekend van harpist Remy van Kesteren: ”Weekend is voor mij een raar begrip” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van harpist Remy van Kesteren: ”Weekend is voor mij een raar begrip” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van harpist Remy van Kesteren: ”Weekend is voor mij een raar begrip”

Het weekend van harpist Remy van Kesteren: ”Weekend is voor mij een raar begrip”

De Utrechtse harpist Remy van Kesteren speelde op 15-jarige leeftijd op de doop van prinses Amalia, studeerde met alle hoogste eer af aan het conservatorium en is oprichter van The Dutch Harp Festival. Je zou kunnen zeggen dat hij afgelopen weekend de gele trui won. Tenminste, wanneer je de USA International Harp Festival vergelijkt met de Tour de France.

 

 

The USA International Harp Festival, een Tour de France voor harpisten?

“Haha, ja misschien. Het is in elk geval behoorlijk zwaar. Je speelt er vier rondes met een afvalsysteem. Steeds valt de helft af. In totaal speel je voor twee en een half uur muziek in; daar ben je qua voorbereiding erg lang mee bezig”.

Een uitputtingsslag dus?

“Ja, en dan is het wachten op de uitslag. Als die komt ben je heel even blij en daarna moet je direct weer verder om te studeren. Dat maakt het fysiek zwaar, maar mentaal is het echt een beproeving. Ik ben nog steeds behoorlijk moe. Maar zodra ik er aan kwam werd ik meteen gezien als een van de favorieten en dat legde ook wel een enorme druk op me. Iedereen in de harpwereld kent het concours en als je het wint dan ben je daar in één klap bekend. Nu krijg ik van alle bekende harpisten in de wereld een berichtje met felicitaties.

Maar wat een geweldig festival om te winnen, nietwaar?

“Ja, qua prijs is dit het grootste dat ik ooit heb gewonnen. Van dichterbij kreeg ik ook nog een handgeschreven brief van Aleid Wolfsen. Vanuit allerlei hoeken hebben mensen meegeleefd en dat is zo ontzettend fijn. Natuurlijk zijn ook de prijzen [een gouden harp ter waarde van 55.000 euro, een cheque van 5.000 en tour in VS -red.] fantastisch. Vooral die tour door de VS, daar doe ik het voor. Daar speel ik nog niet echt, al wil ik dat graag”.

Heb je eigenlijk wel tijd om door de VS te touren?

”Ha, ja dat zal volgend jaar lastig worden vanwege mijn al vrij volle agenda, maar ik hoop wel een paar keer tussendoor nog op te treden daar. Ik zal er met name de komende jaren en hopelijk steeds meer, gaan spelen. Ik ben verder erg druk met plannen voor een nieuw album, dat volgend jaar uitkomt.
Natuurlijk zijn er de voorbereidingen voor The Dutch Harp Festival en ik werk aan een ballet met choreograaf Hans van Manen—Een enorme eer!”

En nu: het weekend van Remy van Kesteren.

“Weekend is eigenlijk wel een grappig begrip voor mij. De meeste concerten vinden dan plaats, dus ik ben meestal aan het werk. En met een instrument ben je elke dag aan het spelen. Maar ik probeer wel, dat vind ik belangrijk, om er een leven naast te hebben. Een leven daarnaast is misschien niet mogelijk, muziek loopt er altijd doorheen en als ik wakker word hoor ik vaak al een melodie. Maar een verhaal vertellen is uiteindelijk het belangrijkste in de muziek. En dat lukt niet als je alleen in je studeerkamer zit. Waar moet je dan iets over vertellen? Ik probeer daarom zo veel mogelijk fijn te leven, lekker te eten en leuke dingen te doen met vrienden”.

Vandaar de titel dat je de titel ‘meest avontuurlijke harpist van Nederland’ krijgt?

“Dat is misschien met name zo omdat ik het heel leuk vind om het buiten mijn eigen terrein te zoeken. De muziekwereld vergt zo veel dat je vaak niet verder komt dan je eigen bubbel. Ik vind het interessant om kunstenaars buiten mijn eigen vakgebied te zoeken. Ik ga bijvoorbeeld een voorstelling maken met Kees van Kooten. Zo ontstaan de mooiste dingen. Die verrassing opzoeken, dat boeit me het meest. Vooral niet veilig denken”.

Maar toch, als je even de tijd krijgt.

“Café België is natuurlijk heel leuk, niet dat ik daar elke week heen ga; daar heb ik gewoon te weinig tijd voor. Als ik in Utrecht ben geniet ik er van thuis te zijn. Ik woon in de Dichterswijk en in Utrecht is altijd wat te beleven als je wilt, maar soms kun je ook haast vergeten dat je in een stad bent. Dat vind ik een erg fijne combinatie. En ik ga natuurlijk naar het Vredenburg en af en toe naar popconcerten in de Tivoli. Dat vond ik altijd al interessant.”.

Je hebt al zoveel bereikt, waar is Remy van Kesteren over 10 jaar?

“Ik denk dat ik al heel blij ben als ik door kan gaan met wat ik nu doe. In mijn eigen soloconcerten wil ik een vorm vinden die een breder publiek aanspreekt; mensen van alle leeftijden. Klassiek, jazz, pop of folkmuziek. Vooral muziek die ik goed vind. Die mij raakt. Hopelijk zijn er veel mensen die mijn passie dan delen”.

 Klinkt alsof je aansluiting zoekt?

Ja, als klassiek musicus sta je in dienst van de muziek die je speelt. De componisten zijn nou eenmaal zoveel groter dan wijzelf: Beethoven, Mozart enzovoorts. Dat zijn gewoon legendes, dus maak je je dienstbaar. Het nadeel van de harp is dat er relatief weinig door deze grootheden voor het instrument is geschreven. Het voordeel daarvan is dat je de vrijheid krijgt veel onbekende stukken te brengen, waardoor mensen vaak niet voor de componist komen luisteren, maar omdat ze mij willen horen, of muziek die mij inspireert. Dat geeft een enorme vrijheid waar ik heel blij mee ben en die ik verder wil uitbreiden. (tekst: Michael Royall)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).