Ontwikkeling creatieve broedplaats Werkspoorkwartier op stoom | De Utrechtse Internet Courant Ontwikkeling creatieve broedplaats Werkspoorkwartier op stoom | De Utrechtse Internet Courant

Ontwikkeling creatieve broedplaats Werkspoorkwartier op stoom

Ontwikkeling creatieve broedplaats Werkspoorkwartier op stoom

Op een perceel dat zich uitstrekt over 8800 m2, middenin het Werkspoorkwartier, moet OP STOOM gaan verijzen: een creatieve broedplaats in deze voormalige industriehal. Bas Pickkers van OP STOOM: “Alle gesprekken lopen voorspoedig en de gemeente is positief. Nog twee jaar en dan moet het klaar zijn.”

In 2012 kwam het Werkspoorkwartier al in beeld als een plek waar creatieve bedrijvigheid zou moeten plaats gaan vinden. Dat bleek uit de ontwikkelvisie die de gemeente Utrecht had opgesteld, het bestemmingsplan werd aangepast aan deze mogelijke transformatie. Nu lijkt dit plan van de grond te komen. De gemeente heeft hier ook een belang bij, zij zijn namelijk eigenaar van het pand.

Waar ruim 40 jaar geleden het geluid van staal op staal, stampende machines en schreeuwende werklui te horen was moet deze fabriekshal met een oppervlakte van 4500 m2 omgevormd worden tot een creatieve broedplaats van bijna 9000 m2. Het is de bedoeling dat het industriële erfgoed met behoud van de oude industriële elementen wordt omgevormd tot ruime, lichte kantoor-, werk- en vergaderruimtes, ateliers, expositieruimtes en een brasserie en gemeenschappelijke ruimtes.

Pickkers: “Eind april is het plan gelanceerd, ook het koopcontract is al rond met de gemeente. Alleen wanneer wij op 1 oktober nog geen huurtoezeggingen hebben voor 70 procent van het pand, kunnen wij het contract nog ontbinden. Maar wij gaan er natuurlijk van uit dat dit gaat lukken. Al enkele partijen hebben toegezegd, met 7 a 8 partijen zijn we nog in gesprek. Bij deze ondernemingen moet je vooral denken aan creatieve ondernemingen als internet- reclame- en architectenbedrijven” In 2016 moet het pand klaar voor gebruik zijn.

Schermafbeelding 2014-05-09 om 10.41.17

9 Reacties

Reageren
  1. claudia Brugman

    Idee? Een inloopcafe voor dichters, verhalenvertellers en kleinkunst. Tijdens de koffie je creativiteit delen.

  2. Bill

    Erg leuk als het maar écht (semi) publiek toegankelijk is. Kijk ook een naar het Westergasterrein en de techno/dance evenementen die er worden gehouden, en veel horeca naast b.v. het A`dam-Rijnkanaal, of het aangrenzende haventje. Het gebied is in potentie een top plek, zeker met de ontwikkeling van Leidsche Rijncentrum aan de andere kant van de A2. Komop gemeente, knallen!!

  3. Vera

    Beste redactie, ik stoor mij een beetje aan de term “schreeuwende werklui”. Daartoe behoorde mijn vader, een gerespecteerd lasser. Doof geworden door de herrie daar en na bijna 25 jaar zeer trouwe dienst op straat gezet omdat Werkspoor ging sluiten. Graag even opletten wat u schrijft!

  4. Edje

    Dag Vera, uw vader was dus een dove, schreeuwende lasser? Die toevoeging geeft voor mij als lezer een stuk meer duiding. Ik hoop dat de redactie dit snel aanpast.

  5. Dr. Dre

    Ik vind dat als werklui schreeuwen ze dan tot de categorie schreeuwende werklui behoren. Of ze nou doof zijn of moslim. Dat maakt dan niet gek veel uit, qua schreeuwen.

  6. Fleur

    Schreeuwende mannen klinkt voor mij als ‘hardwerkende sterke mannen’. Geen reden om je te irriteren.

  7. Alette

    Kijk ook eens naar Strijp-S in Eindhoven, ontwikkeld door gemeente , stichting Trudo en private partijen.

  8. Nel Snoep

    Het RAW-Gelände in Berlijn als voorbeeld? Ga eens kijken hoe leuk dat daar geworden is.

  9. gi

    Goed idee. Als er ook gelijk een oplossing gevonden wordt voor een veilige parkeerplek voor je auto ….. .
    Of komt er beveiliging ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).