Domkerk haalt geld op voor restauratie van twee luchtbogen, nog 10.000 euro nodig | De Utrechtse Internet Courant Domkerk haalt geld op voor restauratie van twee luchtbogen, nog 10.000 euro nodig | De Utrechtse Internet Courant

Domkerk haalt geld op voor restauratie van twee luchtbogen, nog 10.000 euro nodig

Domkerk haalt geld op voor restauratie van twee luchtbogen, nog 10.000 euro nodig

Nog twintig dagen. Dan eindigt de crowdfundingsactie ‘Draag de Dom’ die de Domkerk in april is gestart. Er is 50.000 euro nodig voor de restauratie van twee luchtbogen. Op dit moment staat de teller op 39.720 euro. “We zijn er bijna.”

In totaal heeft de Domkerk twaalf luchtbogen, vertelt ‘Draag de Dom’-woordvoerder Jochem Hoogenboom. “Kom je vanaf de kant van de  Nieuwegracht aanlopen, dan kun je die goed zien. En als je bovenop de kerk staat, is het heel duidelijk welke twee luchtbogen aan vervanging toe zijn. Die zien er niet meer goed uit.”

Wat zijn dat eigenlijk: luchtbogen?

“Zoals de naam al aangeeft hangen luchtbogen in de lucht. De luchtbogen van de Domkerk verbinden het ‘koor’ (de ruimte waar zich het hoofdaltaar van de kerk bevindt, red.) aan de ene kant van de kerk met een buitenmuur aan de andere kant.”

Zelf bezoekt Hoogenboom regelmatig kerkdiensten in de Domkerk, vertelt de 25-jarige masterstudent. “Behalve dat ik een grote passie heb voor deze kerk, vind ik het interessant om bezig te zijn met het zoeken naar nieuwe financieringsmogelijkheden van restauratieprojecten.”

Eerst subsidieerde de overheid dit soort projecten. Nu niet meer?

“De Domkerk kreeg voorheen een zogenaamde Brim-subsidie. Maar doordat de pot geld voor monumenten kleiner is geworden, heeft de Dom bij de laatste ronde geen subsidie meer gehad. Dus moesten we op zoek naar een andere manier om geld op te halen.”

En dat werd deze crowdfundings-actie die jullie op 15 april zijn gestart.

“Precies. Het gaat om de restauratie van twee luchtbogen. In totaal zijn de kosten begroot op 100.000 euro. De kerk heeft zelf al 50.000 euro gespaard, dus is er nog 50.000 euro nodig. De teller staat nu op bijna 40.000 euro. Dat bedrag is binnengehaald door ongeveer 250 zogenaamde ‘Domdragers’. Er zijn nog een aantal zakelijke partners van de Domkerk die geld gaan doneren, maar we zijn er nog niet. Het zou mooi als we het voor 30 juni gaan halen.”

Donateurs krijgen een tegenprestatie voor het bedrag dat ze doneren.

“Dat klopt. Mensen kunnen een bedrag tussen de 10 en 1000 euro doneren. De donatie van 35 euro komt het vaakst voor. Dan krijg je een avondrondleiding cadeau. Dat is een speciale rondleiding waarbij je op plekken komt waar je normaal als publiek niet mag komen.”

Waarom zou je als inwoner van Utrecht geld doneren?

“Ik denk dat het bij de Domkerk niet alleen gaat om het religieuze aspect. Het gaat ook om de culturele waarde ervan. Veel mensen hebben wel ‘iets’ met de Domkerk, ook als ze zelf niet naar de kerk gaan. Het is toch hét symbool van Utrecht. Als je zo’n rondleiding hebt gehad, ga je echt op een hele andere manier naar de kerk en het centrum van de stad kijken. Je kent dan de historische betekenis van de Domkerk en haar omgeving. Dat is leuk als je er weer eens voorbij fietst.”

Draag de Dom duurt nog tot 30 juni. De eerste “oriënterende telefoontjes” met de aannemer en architecten zijn gepleegd, aldus Hoogenboom. Meer informatie vindt u op de website.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).