Dick Bruna stopt definitief met tekenen | De Utrechtse Internet Courant Dick Bruna stopt definitief met tekenen | De Utrechtse Internet Courant

Dick Bruna stopt definitief met tekenen

Dick Bruna stopt definitief met tekenen

De geestelijk vader van Nijntje en haar vriendjes stopt definitief met tekenen. De 86-jarige Dick Bruna tekende al een tijd niet meer, maar zijn uitgever bevestigt nu aan RTV Utrecht dat hij zijn tekenspullen definitief opbergt. Hiermee komt er een einde aan de nieuwe verhalen van Nijntje. 

In 2011 kwam het laatste Nijntje-boek uit, 56 jaar daarvoor (in 1955) het eerste. Bruna werd in die periode niet alleen nationaal, maar wereldwijd bekend met de avonturen van Nijntje. Vooral in Japan was Nijntje (als Miffy) erg populair.

In Utrecht zullen we Nijntje volgend jaar nog gewoon zien: Nijntje speelt een prominente rol bij de Tourstart in Utrecht, en Nijntje zal haar 60e verjaardag vieren. Wat dat precies inhoudt, is nog niet bekend. Het beeld Miffy Fountain van kunstenaar Tom Sachs zal in ieder geval tijdelijk voor de deur van het Centraal Museum komen te staan. Ook komt er een musical van het getekende konijn.

Dick Bruna mag dan wel stoppen met tekenen, de kinderen zullen het nog generaties lang blijven doen:

Nijntje, wie is er niet groot mee geworden? - Foto: Archief DUIC
Nijntje, wie is er niet groot mee geworden? – Foto: Archief DUIC
Dick Bruna tekende ook veel niet-Nijntjes - Foto: Archief DUIC
Dick Bruna tekende ook veel niet-Nijntjes – Foto: Archief DUIC

5 Reacties

Reageren
  1. Bart

    Kinderen EN hun ouders kunnen komen spelen en tekenen in De Wereld van Nijntje. De kunstspeeltuin in de Cereolfabriek. Elke ochtend di t/m vrij van 10 tot 13. Entree 6,50 voor ouder en kind.
    Zie http://www.kunstspeeltuin.nl/Nijntje

  2. Rob van Doesburg

    Als iemand nu Utrecht op de wereldkaart heeft gezet dan is het Dick Bruna. Niet alleen met Nijntje maar ook met alle andere stripboekjes en niet te vergeten de covers van de Zwarte Beertjes, oa van Maigret en alle andere Simenons. Er is een Nijntjebeeld maar Dick Bruna verdient zelf een standbeeld!

  3. Robb

    Hou toch op mensen. Dick wilde totaal niet met Utrecht geassocieerd worden. Het is een vreselijk chagerijnige vent die honderdenmiljoenen bezit. Maar doet hij er wat mee voor de samenleving???
    Totaal niets.
    In plaats daarvan laat hij zijn filmpjes en boekjes maken voor de allerlaagste prijs in lage lonen landen.
    Alleen het feit dat hij een schattig konijn tekent, maakt hem nog geen goed mens.

  4. Henri

    Nou nou Robb, beetje jaloers op die gefortuneerde Dick?
    Nee, dan wij hier in Egmond aan Zee.
    Het schijnt, ik heb het uit zeer betrouwbare bron, dat Bruna zijn eerste Nijntjesboek maakte in Egmond aan Zee, geïnspireerd door een Egmonds duinkonijn. Waarschijnlijk is dat in die tijd, jaren 50, een haas geweest, maar goed dat valt niet op als je zo tekent.
    Nou, dat hebben we geweten, het eerste Nijntjesboek in Egmond!
    Je kan geen stap op het strand zetten of je loopt tegen zo’n paal met die kop erop. Duitsers blijven vragen naar de weg naar het Nijntje aan Zee plein en op de boulevard moesten parkeerplaatsen wijken (hét grote probleem in Egmond: parkeren) omdat er een Nijntje speelboot moest komen. Daar hebben de kids lol van, kan je in zitten, veel leuker dan dat zand en dat water even verderop! Maar ja, wel 4 parkeervakken minder.
    Sorry, wat val ik de Utrechtse lezers nu lastig met badplaatsprobleempjes.
    Toch nog een ding. Dick Bruna kwam een keer langs in Egmond en, ik heb het zelf niet gezien, maar uit zeer betrouwbare bron vernomen, hij lachte zich te barsten.
    Laat die ouwe chagerijn toch nog een beetje genieten Robb!

  5. Henri

    En in reactie op die andere Rob (van Doesburg);
    Als het gaat om mensen die Utrecht op de wereldkaart hebben gezet, weet ik er nog wel een paar die een standbeeld verdienen en er geen hebben.
    Lees de geschiedenis en vergelijk met Dick Bruna!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).