Aboriginalmuseum verwerft weer belangrijk kunstwerk voor de permanente expositie | De Utrechtse Internet Courant Aboriginalmuseum verwerft weer belangrijk kunstwerk voor de permanente expositie | De Utrechtse Internet Courant

Aboriginalmuseum verwerft weer belangrijk kunstwerk voor de permanente expositie

Aboriginalmuseum verwerft weer belangrijk kunstwerk voor de permanente expositie

Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht is trots op de nieuwste aanwinst voor zijn museumcollectie. Het betreft het schilderij Alalgura VI uit 1992 van Emily Kame Kngwarreye (ca. 1910 – 1996), een van de meest succesvolle Australische kunstenaars.

Emily Kame Kngwarreye begon pas met schilderen op 78-jarige leeftijd. In het schilderij Alalgura VI zijn nog de kleinere, soberder stippen te vinden met de deels zichtbaar onderliggende lijnenstructuur van de wortels van de zoete aardappel, iets wat typisch is voor haar vroegere werk. Tegelijk kondigt zich een nieuwe stijl aan waarin de stippen gaan exploderen tot kleine vuurwerkboeketten van kleur. Visueel gaat het om een krachtig, complex werk met veel textuur. Alalgura is een gebied ten noordoosten van Alice Springs. Emily Kame Kngwarreye droeg een grote rituele verantwoordelijkheid voor verschillende plantensoorten (voedselbronnen) in dat gebied.

AAMU collectie

In juni 2013 ontzamelde het AAMU een aantal stukken uit de museumcollectie met als doel belangrijke aanwinsten voor de collectie te kunnen verwerven. Met de aankoop eerder van een werk van Rover Thomas en de nieuwe aanwinst van dit schilderij van Emily Kame Kngwarreye bouwt het museum verder aan een sterke collectie waarmee hedendaagse Aboriginal kunst aan een breed Nederlands publiek gepresenteerd wordt.

3 Reacties

Reageren
  1. Jansen

    Nou Jantine, redacteur DUIC… Ik vind het knap dat je over dit item nog zoveel hebt kunnen opschrijven. Het staat erg ver van mijn belevingswereld af, waardoor ik het bewonder dat je hier journalistiek een interessant verhaal over hebt kunnen schrijven.

  2. Luukupuuk

    @Jansen, weer aan het azijnpissen?? Dit is wel het betere knip- en plakwerk hoor. Van het oorspronkelijke bericht ( http://www.galeries.nl/prikbord.asp ) is slechts de belangrijkste zin, namelijk waar het werk werd aangeschaft, weggelaten.

  3. Jansen

    Zeg Luukupuuk, geef ik de complimenten aan de redacteur en dan vindt jij dit azijnpissen? Bovendien beschuldig je DUIC van jatwerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).