Catharijneconvent koopt bijzonder Utrechts manuscript uit 1563 | De Utrechtse Internet Courant Catharijneconvent koopt bijzonder Utrechts manuscript uit 1563 | De Utrechtse Internet Courant

Catharijneconvent koopt bijzonder Utrechts manuscript uit 1563

Catharijneconvent koopt bijzonder Utrechts manuscript uit 1563

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een zogenaamd hymnarium –een liedboek met een verzameling van liturgische gezangen– kunnen opnemen in de collectie. Het gaat om een uniek manuscript uit het adellijk benedictinessenklooster Oudwijk.

Het Utrechtse handschrift ‘past perfect’ in de collectie van het nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis, waarbij de geschiedenis van Utrecht een centrale rol speelt. Het liedboek is per direct te bewonderen in het museum.

Aan de binnenkant van de omslag van het handgeschreven liedboek staat: “Dit boek behoort aan de eerbare vrouwe Angela van Vronensteijn. En het is geschreven op kosten van de eerbare vrouwe Anna van Oestrum, kloosterzuster in Oudwijk. 1563.” Anna van Oestrum was kloosterzuster in Oudwijk. Het is tot nu toe het enige liturgische handschrift dat van deze abdij bekend is.

De eigenaar van het manuscript, Angela van Vronensteijn, was waarschijnlijk de dochter van Willem de Wael van Vronensteyn, schepen en schout van Utrecht, en was non in een Utrechts klooster. Opvallend is dat sommige gezangen in verschillende toonsoorten zijn opgenomen. Dit doet vermoeden dat Angela van Vronensteijn voorzangster was in het koorgebed of het nonnenkoor leidde tijdens de vaste gebedstijden.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).