ABBA op de Domtoren: afsluiting van Zomeravondconcerten | De Utrechtse Internet Courant ABBA op de Domtoren: afsluiting van Zomeravondconcerten | De Utrechtse Internet Courant

ABBA op de Domtoren: afsluiting van Zomeravondconcerten

ABBA op de Domtoren: afsluiting van Zomeravondconcerten

Vorig jaar klonk Pink Floyd door de Utrechtse binnenstad als afsluiting van de serie Zomeravondconcerten. Dit jaar zal het sluitstuk in het teken staan van ABBA. Het is alweer het derde jaar dat de Zomeravondconcerten wordt afgesloten door een samenwerking van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en pianisten Sandra Mol en Jeroen van Veen. De Zomeravondconcerten vinden in de maanden juli en augustus plaats op de Dombeiaard.

Een grote hijskraan zal maandag bij de domtoren geplaatst worden om de benodigde apparatuur naar 70 meter hoogte te hijsen waar de speelcabine zich bevindt. Daar worden de keyboards en geluidsboxen geplaatst zodat het pianoduo samen met de stadsbeiaardier dit bijzondere concert kan uitvoeren.

Precies 40 jaar geleden won ABBA met de hit Waterloo het Eurovisie Songfestival. Het publiek heeft de speellijst voor maandagavond samengesteld door uit dertig nummers te stemmen op hun favorieten. De meest gekozen nummers zullen aanstaande maandag vanaf 20:00 vanaf de Domtoren te  horen zijn. Op het Buurkerkhof staan 200 stoelen klaar voor de luisteraars en worden er schermen en geluidsboxen opgesteld waar de muzikanten live op te zien en te horen zijn. Ook mogen er eigen klapstoeltjes mee worden genomen.

UNESCO-lijst

Gisteren werd ook bekend dat het bespelen van een klokkenspel of een carillon op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland komt. Een certificaat zal maandag in het museum Speelklok te Utrecht gegeven worden aan de Nederlandse Klokkenspel Vereniging waarmee de beiaardcultuur op de UNESCO-lijst komt. Ook dan zullen er enkele nummers van ABBA ten gehore gebracht worden.

11 Reacties

Reageren
  1. Frederik

    Smakeloos. Ik bedoel: gebrek aan smaak. Wat is er mis met goede klassieke componisten? Dat niet iedere boerenlul dat kent?

    What’s next? Shit van Dries Roelvink, Jantje Smit, of die andere 2 Volendamse vissers? Of het deuntje van de STER-reclame? Nee, het Wilhelmus, dat kent ook iedereen. Ik geloof dat men debiel wordt om het allen maar naar de zin te maken. Grootste gemene deler = niks.

  2. Gerrit Jan

    Ik vind het mooi dat alle soorten en stijlen van muziek op het carillon ten gehore worden gebracht.
    Fiebig speelt ook best veel klassieke muziek, maar waarom zou je alleen klassiek mogen spelen op de beiaard?
    Ik vond haar uitvoering van de Beatles muziek dit voorjaar ook erg geslaagd.

  3. Peter

    Wat een suffe reactie van Frederik. Hij weet kennelijk niet dat een populaire keuze elk jaar de afsluiting is van een reeks van die klassieke carillonconcerten. Mike Oldfield, Tubular Bells was het een paar jaar geleden. Dat was weergaloos en dat kun je grootste gemene deler vergelijken.

  4. Peter

    Ik bedoelde natuurlijk: dat kun je NIET met de grootste gemene deler vergelijken.

  5. Utrechtse vogel

    En vergeet niet dat dagelijks meerdere keren 4’33” van John Cage wordt uitgevoerd op het domcarillon.

  6. beestje

    Wat heerlijk dat er tenminste 1 echte muziekliefhebber is, die op het gepeupel kan neerzien. Jouw gedachte over muziek is nogal bekrompen en arrogant. Beste Frederik, het carillon is van iedereen, en waarom zou er altijd “klassiek” gespeeld moeten worden? En daar zitten ook behoorlijk wat afgekloven stukken tussen. Ik vind het te prijzen dat Malgosia iets meer durft te doen dan het geijkte patroon en regelmatig op de actualiteit inspeelt. Letterlijk dus. Geniet jij lekker van je eigene dvd of cd. Ik hou heel veel van klassiek (wat dat dan ook zijn mag) maar kan een ander in zijn waarde laten die iets anders, of een experiment, wel kan waarderen.

  7. Ali

    Zeg Frederik je hebt zeker nog nooit Abba op classieke wijze gehoord. Moet je toch maar eens doen! Ik ben ook geen fan van Abba, maar classiek klinkt het geweldig. Ik ben heel benieuwd hoe het op het carrelion klinkt.

  8. Van Pimpelen

    … nadat ik een conservatorium geschoolde accordeonist verzocht Scarlatti te spelen gaf ik €5,= fooi; waar is deze man gebleven?
    Daarnevens heb ik Tubular Bells in de originele, orkestrale en elektronische versie, zo ook Schilderijententoonstelling van Moussorksky (spelfouten voorbehouden).
    Morgen wil ik schrijven over de Winter van Vivaldi waartijdens men het pingelen van de ijspegels hoort, of anders wel de zeurderige hitte tijdens de Zomer.
    Nee, dan het Carnaval der Dieren van Camille Saint-Sants (spelfouten voorbehouden): ruil uw neurose voor een staart!!!

  9. Margot

    Heb net een stukje repetitie gehoord vanuit het Stadhuis, super leuk! Ga vanavond zeker ook luisteren.

  10. yessica

    heje..das nie de dom he 😉
    flapdrollen!

  11. Boudewijn Oremus, Utrechtenaar

    beste mensen het was grandioos, Wel erg nat weer. Maar toch waren er vele mensen gekomen om te luisteren naar de zeer muzikale ABBAmuziek
    Complimenten voor onze Utrechtse Beiaardier Fiebig en voor de pianisten.Het was een erg leuk zomerconcert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).