Schrikbarende stijging armoede Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Schrikbarende stijging armoede Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Schrikbarende stijging armoede Leidsche Rijn

Schrikbarende stijging armoede Leidsche Rijn

Via oproepen op Facebook en Twitter vroeg Leidscherijncentraal.nl gisteren wederom aandacht voor de schrikbarende stijging van de verborgen armoede in de Utrechtse vinexwijk. Het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de voedselbank in Leidsche Rijn is gestegen van 21 vorig jaar naar 45 op dit moment. Oktober 2011 al startte de CDA contactgroep Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn een inzamelingsactie en in januari dit jaar vestigde Leidscherincentraal.nl al aandacht op de alarmerende ontwikkeling.

Is er daadwerkelijk sprake van stijgende armoede in Leidsche Rijn? Voor inzage in die materie brengt de gemeente Utrecht sinds 2002 iedere twee jaar de ‘Armoedemonitor’ uit die wordt gemaakt om de armoede en armoedebestrijding te monitoren. De monitor geeft een beschrijving van het aantal huishoudens dat in armoede leeft en besteedt aandacht aan het gebruik, het bereik en het effect van de financiële regelingen voor minima. De laatste ‘Armoedemonitor’ verscheen in maart 2011. Daarin meldt de gemeente, dat uit een raming blijkt dat het aantal Utrechters op of rond de armoedegrens in 2009 is toegenomen van 10.580 naar 11.500. Een tabel maakt zichtbaar dat in 2008 het aandeel huishoudens op of rond het wettelijk sociaal minimum in Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn met 3,8 en 4,3 procent ver onder het gemiddelde in Utrecht (8,3 procent) lag.

Na 2008 lijkt er dus sprake zijn van een stijgend aantal huishoudens met een minimum inkomen. De voedselbank in de Kersentuin van Parkwijk opende in september 2010 de voedselbank haar deuren en voorzag in aanvang al direct meer dan 20 gezinnen wekelijks van brood, lang houdbare etenswaren, vlees en groente. De afhankelijkheid van giften van supermarkten, liefdadigheidsinstellingen, kerken en particulieren maakten al vanaf de start, dat er constant moest worden gezocht naar nieuwe bronnen van inkomsten en donaties. Dat daarin weinig is veranderd blijkt uit het bericht op leidscherijncentraal.nl van januari dit jaar. Het blijkt nog steeds niet erg goed te lopen met de aanlevering van lang houdbaar voedsel. De voedselbank doet dan ook een oproep aan particulieren en instellingen om te helpen.

Inwoners van Leidsche Rijn die behoefte hebben aan de hulp van de voedselbank kunnen zich aanmelden onder 06 – 83217304 of via e-mail op voedselbankplusleidscherijn@gmail.com. Bedrijven, die bedragen of goederen willen doneren kunnen terecht op donatie@hotmail.nl of voedselbankplusleidscherijn@gmail.com.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).