Stichting Moestuin Projecten onderzoekt kansen tweede voedseltuin | De Utrechtse Internet Courant Stichting Moestuin Projecten onderzoekt kansen tweede voedseltuin | De Utrechtse Internet Courant

Stichting Moestuin Projecten onderzoekt kansen tweede voedseltuin

Stichting Moestuin Projecten onderzoekt kansen tweede voedseltuin

Het opzetten van een tweede biologische voedseltuin in Utrecht is volgens de Stichting Moestuin Projecten goed mogelijk. Een haalbaarheisdonderzoek door de Wetenschapswinkel van Wageningen UR wijst uit dat een geschikte locatie en voldoende deelnemende vrijwilligers cruciaal zijn voor het welslagen van een tweede voedseltuin.  

Stichting Moestuin Projecten exploiteert samen met zorgorganisatie Abrona al langere tijd met succes Moestuin Maarschalkerweerd. Op basis van de ervaringen daar overweegt de stichting een tweede voedseltuin elders in of nabij Utrecht op te zetten. Aan de Wetenschapswinkel werd gevraagd de haalbaarheid daarvan te onderzoeken. Uitgangspunt is dat de voedseltuin een zelfstandige organisatie met een budgetneutrale exploitatie wordt. Uit de studie komt naar voren dat hiervoor minimaal 6 hectare grond nodig is. Verder wordt aanbevolen het aantal deelnemers geleidelijk te laten toenemen, totdat het gewenste aantal bereikt is. Zo kan de benodigde ervaring stapsgewijs worden opgebouwd. Naast sponsoring is ook de medewerking van publieke instanties zoals maatschappelijke hulpverleningsorganisaties en gemeente onontbeerlijk. Als overweging wordt aangeraden eerst op kleinere schaal te beginnen zodat zowel op technisch als sociaal vlak ervaring opgedaan kan worden.

In de biologische tuin met winkel en restaurant in Maarschalkerweerd werken mensen met een arbeidshandicap. Zij verrichten hier onder begeleiding van professionele krachten vrijwel alle werkzaamheden. De voedseltuin is daarmee een ‘sociale onderneming in groen’ waar mensen die leven rond het sociale minimum, vrijwillig komen werken. Ze delen in de oogst die verder wordt afgezet via lokale kanalen of via sociale restaurants. Het bestuur beoogt dat 200 mensen twee dagdelen per week tijdsbesteding vinden in de productie van hun eigen voedsel.

Bron: www.wetenschapswinkel.wur.nl

2 Reacties

Reageren
  1. Salvador

    I think this is one of the such a lot important info for
    me. And i am happy stdying your article. However want to commentary on few common issues, The web site taste
    is great, the articles is in poinnt of fact great : D.
    Excellent process, cheers

  2. Keisha

    Very rapidly this web psge will bee famous amid all blog users,
    due to it’s fastidious articles

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).