Vastgoed in Utrecht: de stand van zaken | De Utrechtse Internet Courant Vastgoed in Utrecht: de stand van zaken | De Utrechtse Internet Courant

Vastgoed in Utrecht: de stand van zaken

Vastgoed in Utrecht: de stand van zaken

De leegstand in Utrecht van het commercieel vastgoed is vorig jaar iets gedaald, van 10,5 procent naar 10,1 procent. Het landelijke gemiddelde is 15,7 procent. Dit blijkt uit de Vastgoedmonitor 2013.

De gemeente Utrecht publiceert elk jaar de Vastgoedmonitor met daarin de ontwikkelingen in de lokale, regionale en landelijke vastgoedmarkt op het gebied van kantoren, bedrijfsruimte, detailhandel en bedrijfsverzamelgebouwen.

Enkele zaken uit de Vastgoedmonitor:

Winkels

De winkelleegstand in Utrecht is in 2013 licht gestegen van 4,5% naar 5,0% van het winkelvloeroppervlak. Daarmee steekt Utrecht nog steeds gunstig af tegen het landelijk gemiddelde met een van 6,9% naar 7,3% gestegen leegstand. Winkelbestedingen aan non-foodartikelen staan onder druk door de gedaalde koopkracht, het lage consumentenvertrouwen en de verschuiving naar online aankopen.

Hotels

Er vindt een gestage groei van het aantal hotelovernachtingen plaats, waarbij het groeitempo in de provincie en gemeente Utrecht hoger ligt dan landelijk. De gemeente Utrecht heeft in 2012 en 2013 ongeveer 40% meer hotelovernachtingen dan in 2001.

Het Utrechtse aanbod van hotelkamers is minder snel gegroeid dan het aantal overnachtingen. Eind 2013 heeft Utrecht een capaciteit van 1.632 hotelkamers. Inmiddels vindt een aantal nieuwe ontwikkelingen plaats: een zekere uitbreiding met 288 kamers en concrete plannen voor nog 315 kamers. Daarmee zal de capaciteit doorgroeien naar 2.235 kamers.

Kantoren

Binnen de stad is er een (zeer) hoog leegstandspercentage op de bedrijventerreinen Oudenrijn (39,2%) en Lage Weide (25,1%). Dit zijn ook de gebieden met het hoogste aandeel structureel aanbod (tenminste drie jaar aangeboden).

Van de grote Utrechtse kantoorgebieden heeft het Stationsgebied de minste leegstand (4,6%), onder het niveau van de gewenste frictieleegstand.

Transformaties

In 2013 is in Utrecht 70.150 m2 getransformeerd, waarvan 52.540 m2 voormalige kantoorruimte. De Utrechtse transformaties hebben vooral betrekking op omzetting naar woonruimte voor studenten en starters. Er zijn 763 studentenkamers gerealiseerd, 263 appartementen en wooneenheden en 36 kamers verzorgd wonen.

3 Reacties

Reageren
  1. Jes

    D U I C
    Ctrl C
    Ctrl V

    Olee
    Olee

  2. Wim Vreeswijk

    Helaas meldt men niets over het feit dat de oplevering van het peperdure stadskantoor van 206 miljoen euro in mei a.s. direct een structurele extra leegstand veroorzaakt van 65.000 m2 in 17 ‘gedateerde’ kantoorpanden….

  3. 2connext

    Neem eens contact op met 2Connext uit Zwolle. We hebben een pand in Zwolle in een half jaar gevuld met ruim 60 bedrijven…

    Verbinden – Werken – Vergaderen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).