Leuk werk in een leuke stad | De Utrechtse Internet Courant Leuk werk in een leuke stad | De Utrechtse Internet Courant

Leuk werk in een leuke stad

Leuk werk in een leuke stad

De economie trekt aan, maar aan banengroei merken we dat nog niet echt. Waar haalt Utrecht banen vandaan? Hoofdkantoren lokken? Waar wij het in Utrecht van moeten hebben, is onze grote voorraad grondstoffen. Geen schaliegas, geen steenkool. Nee, onze grondstof bestaat uit een jonge bevolking, goed onderwijs en goed onderzoek, en ook nog eens prettig wonen.

Daar komen bedrijven op af. Kijk naar Danone, kijk naar het RIVM.

Het is de kunst daarop verder te bouwen. Want het is met dat type bedrijven net als met de autoboulevard: na de eerste autohandelaren, groeit een goede biotoop voor meer autobedrijven. Er ontstaat een groep interessante werknemers in de buurt, simpele uitwisseling van ervaring, met als gevolg dat elk bedrijf steeds beter kan worden. Om te voorkomen dat Danone net zo gemakkelijk verkast als het hoofdkantoor van Starbucks (dat van Nederland naar Groot-Brittannië gaat), moeten we verbinding creëren met de plek, met Utrecht. Als dit  de plek bij uitstek is voor Food en Health bedrijven en -onderzoek, wil iedereen hier zitten die zich daarmee bezig houdt. Dan zijn we de place to be.

Biotoop Food en Health

Daar kan de Universiteit iets aan doen. Het Utrecht Science Park, waar Danone zich nestelde, moet top-opleidingen verzorgen. Top-onderzoek doen. Zodat studenten en onderzoekers juist daarheen trekken. Ook andere onderwijsinstellingen zouden kunnen nagaan of ze de juiste set opleidingen in huis hebben die aansluit bij de sterke kanten van Utrecht. Samenwerking tussen diverse studierichtingen op verschillend niveau is noodzakelijk, om echt de biotoop Food en Health te worden. Zodat je weet wat je mogelijkheden zijn als je hier een bepaald vak kiest.

Bal voor B&W

Hier ligt een taak voor het nieuwe college van B&W. De UDB benadrukt in zijn recente manifest “Dat gunnen wij Utrecht – het beste stadsbestuur” een sterk samenspel van overheid met bedrijfsleven en onderwijs. De komende stadsbestuurders hebben de bal voor open doel liggen. Samen met de onderwijsinstellingen inschieten zou ik zeggen. Lok bedrijven die willen en kunnen groeien op onze vruchtbare grond.

Internationale werkers

Realiseer je wel, dat die bedrijven het niet alleen van kaaskoppen kunnen hebben. Ze werken met internationaal georiënteerde mensen. Het hoort nu eenmaal bij aan de top staan tegenwoordig. Dat we op de goede weg zijn zien we aan de groei en bloei van de Internationale School. Maar kunnen die kennis-nomaden ook goed wonen hier? Gaat het snel met werkvergunningen? Ook voor partners? Dat kan ook allemaal in het collegeprogramma.

Investeringsfonds

Aantrekken van aanpalende bedrijven is ook iets waaraan gewerkt moet worden. Mij lijkt dat dat moet gebeuren in nauwe samenwerking met wat we hier al hebben. Gevestigde bedrijven weten precies wie zich nog meer specialiseert op hun gebied. Ga naar die hoofdkantoren. Onderneem verkenningen. Gericht. Staat er al een investeringsfonds in het collegeprogramma? En dat we tempo willen maken met start-ups op dit gebied?

Kwiek gemeentekantoor

Vergeet niet dat er naast onze grondstoffen meer valt aan te prijzen. De kwaliteit van het culturele leven bij voorbeeld, internationale festivals. Maar ook de Tourstart, het Liszt concours en ons middeleeuwse stadscentrum. Een kwieke bureaucratie, zo meteen in een kantoor van internationale allure. Ja toch? Kan ook in het programma.

Of wachten we tot ze vanzelf hierheen komen omdat we uiteraard de leukste voorstad van Amsterdam zijn?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

5 Reacties

Reageren
  1. Jes

    Wat kun je toch weinig zeggen met heel veel woorden.

  2. Mia Amram

    Tsja, dit is wat vaag, concrete aanbevelingen graag. Bijv. Middenstand in de binnenstad vraagt al jaren dringend iets te doen aan o.a. de slechte bereikbaarheid van het centrum, dit kost ons nl. klanten en dus omzet. Gaat uiteindelijk ook ten koste van de werkgelegenheid.
    Als we het over banengroei hebben, hoeft het toch niet alleen over werkgelegenheid in Papendorp, Uithof en Rijnsweerd te gaan?

  3. Toine Goossens

    Hier is wel goed over nagedacht. (ik lees dan wel bewust over de tourstart heen). Een economische groeimotor ontstaat daar waar alle actoren optimaal op elkaars sterke punten inspelen, en waarbij iedereen zoekt naar oplossingen voor elkaars knelpunten.

    Utrecht is een fraaie woonstad voor hoog opgeleide jongeren. Laten we eerlijk zijn de gemeente speelt daar goed op in. Kantoor- en winkelleegstand zijn het laagst van de grote steden. Er wordt flink getrokken aan jongeren huisvesting. Daar zit beleid achter.

    Een aantrekkelijke stad is tegenwoordig ook een internationale stad. Dat betekent openstaan voor immigranten. Juist op dat punt dreigt Nederland en daarmee ook Utrecht voor niet EU inwoners, op een grote achterstand te komen.

    Grote organisaties en grote bedrijven lukt het meestal wel om internationale medewerkers aan te trekken. Voor het MKB is dat een enorme bottleneck.

    Wil je een kenniswerker in dienst nemen, dan kost dat alleen al aan salaris en lasten meer dan € 62.000 (tot 30 jaar meer dan € 45.000). Daar komen de kosten van verblijf nog bij.
    De MKB ondernemer moet ook nog eens eenmalig ca. € 25.000 uittrekken voor de kosten van vergunningen en advies van een gespecialiseerd advocaat om alles zonder fouten te laten verlopen.

    Een MKB ondernemer (in de creatieve sector) kan zich dergelijke uitgaven niet permitteren. Dat gaat direct ten koste van het eigen inkomen. Heb je de pech een BV te hebben dan ben je verplicht om jezelf minimaal hetzelfde salaris te betalen. Ook al zou je dat geld liever in je bedrijf laten zitten.

    Dan heb je ook al aan moeten tonen dat de kennis van de aan te stellen medewerker niet in Nederland voorhanden is en dar er in Nederland geen anderen verdrongen worden.

    Daar zit je dan als moderne creatieve ondernemer met meer dan 50 meewerkende nationaliteiten in je netwerk.

    Het is makkelijker om zelf naar een land te emigreren waar die eisen aan niet EU ‘ers niet worden gesteld. Ja dat gaat natuurlijk direct en indirect ten laste van het Nederlandse Nationaal Inkomen. Maar daar sluiten politici de ogen voor.

    Ik zie hier een mooie taak voor de Utrechtse Development Board liggen.

  4. moet toch even gezegd worden

    Deze mevrouw leeft duidelijk in haar eigen bubbel.

    Natuurlijk kent Utrecht leuke woonbuurten en wijken (waar deze mevrouw vast zelf woont, vast op stand), maar Utrecht kent ook nogal wat probleembuurten en onleefbare buurten. Daarnaast hoor ik deze mevrouw steeds over het fantastische nieuwe gemeentekantoor. Een statusobject/ prestigeobject van hier tot Tokyo en daarnaast een lelijk gedrocht dat een enorme windgat creëert aan de jaarbeurskant. Dit gebouw heeft er voor gezorgd dat er vele miljoenen zijn weggesluisd naar dit project die niet aan andere broodnodige zaken zijn uitgegeven. Daarnaast is het gewoon een lelijk gedrocht; dat is zo’n beetje de heersende opinie van mensen die Utrecht bezoeken en een teken van hoe fout de gemeente Utrecht de laatste jaren bezig is geweest (veel gehoord: “hadden ze dat geld niet aan iets zinnigs kunnen uitgeven”). De jaarbeurskant lijkt trouwens sowieso een megalomaan, ongezellig plein te worden met die belachelijke trappen en het missen van de menselijke maat, daarnaast waait het er dus nogal. Chapeau!

    Wat me verder stoort aan mevrouw Maas is dat zij zich in haar “aanbevelingen” vooral richt op een arbeidsmarkt die eigenlijk alleen maar weggelegd is voor de hoger opgeleiden en voor import Utrechters. Laat de gemeente Utrecht zich nu eerst eens bezig houden met het verbeteren van de arbeidsmarkt voor de gemiddelde Utrechter en de groep die hier al aanwezig is. Dit tezamen met een aanpak van de problemen in bepaalde wijken, zou de leefbaarheid (en aantrekkelijkheid) als Utrecht zijnde alleen maar doen toenemen. De bevolking zou zich gelijkmatiger over de stad verdelen, wat een gunstige ontwikkeling kan hebben op de huurprijsontwikkeling, waardoor Utrecht aantrekkelijker wordt als vestigingsstad.

    Dan de tourstart, uit menig onderzoek is gebleken dat er nauwelijks een blijvend effect is voor de toekomst van de stad op economisch of toeristisch gebied, wanneer een stad een tourstart organiseert. Waar startte de tour in 2007? Binnen 3 seconden antwoorden graag. In de tussentijd is er wel op veel noodzakelijke (sport-)voorzieningen bezuinigd om deze tourstart financieel mogelijk te maken.
    De prognoses die ons altijd voorgehouden worden, dat Utrecht er zoveel miljoen op gaat verdienen, zijn ook een wassen neus en al in menig vooraanstaand onderzoek doorgeprikt. En ik dacht dat mevr. Maas zich graag liet voorstaan op het doen van uitspraken die gefundeerd zijn

    Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat een lobbyclubje meent een dergelijk grote stempel te moeten drukken op het bestuur in deze stad.

    Verder lees ik een hoop blabla terug.

    Nu zou zij mij wel een enorme zeikerd en zeurpiet vinden, maar alleen van een kritische blik wordt een stad beter en dat is beter dan meegaan op een hosanna-golf van hypes. Utrecht heeft vele kansen en die liggen op hele andere terreinen dan de lege hulzen die ik iedere keer weer teruglees in de schrijfsels van Mevr. Maas. Een schande dat deze mevr. kennelijk zoveel invloed heeft op deze stad en ik hoop van harte dat daar in de toekomst snel iets aan veranderd.

  5. Toine Goossens

    @ MTEGW

    U bent goed van de tongriem gesneden Sjapo! Jammer dat ik u nu alleen anoniem kan aanspreken.

    Ik schrijf over directe en indirecte voordelen voor de Utrechtse economie, een econoom neemt dan de term multiplier in de mond.
    Dat houdt, hier, in dat de besteding van het netto inkomen ook elders tot inkomen leidt. Via werk in winkels, horeca, transport, vervoer en ga zo maar door, neemt ook de werkgelegenheid van degenen waar u voor pleit toe.

    Daarom is het zo essentieel om werkgelegenheid in een groot verband te zien. De UDB gaat daar voor. Ik ben het wel van harte met u eens dat UDB meer een praat- dan een doeclub is.

    Daarom ook mijn vraag aan de UDB. Ik neem aan dat daar snel een antwoord op komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).