Utrecht Campus TV: Maarten heeft een studieschuld van 50.000 euro, wat nu? | De Utrechtse Internet Courant Utrecht Campus TV: Maarten heeft een studieschuld van 50.000 euro, wat nu? | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht Campus TV: Maarten heeft een studieschuld van 50.000 euro, wat nu?

Utrecht Campus TV: Maarten heeft een studieschuld van 50.000 euro, wat nu?

Het is moeilijk om alleen van je stufi rond te komen. Zeker als je op kamers woont. Daarom hebben veel studenten een bijbaantje. Anderen, waaronder Maarten, lenen extra geld bij DUO. En hier wordt vaak te gemakkelijk over gedacht.

Het is heel eenvoudig, misschien wel té eenvoudig, met een simpele klik op www.duo.nl stijgt je inkomen met honderden euro’s per maand. Studenten die klaar zijn met hun studie hebben gemiddeld al een schuld van ongeveer 15.000 euro, dit zal volgens het CPB bij invoering van het sociaal leenstelsel met 9.000 euro stijgen.

Voor veel studenten is een lening wel noodzakelijk. De basisbeurs is vaak niet voldoende om je kamer te betalen. Daarbij moet je ook nog collegegeld, studieboeken en boodschappen betalen. Een lening is een investering in je toekomst, mits je bewust nadenkt over hoeveel en waarvoor je wilt lenen. visual_duic-2_voorinartikel

Toch is er nog steeds een groep studenten die leent om een luxer studentenleven te kunnen leiden. Ze hebben geen idee wat de gevolgen zijn van een hoge studieschuld. Om een beter beeld van deze groep te krijgen, ging Utrecht Campus TV op bezoek bij Maarten.

Maarten studeert economie en woont in studentenhuis Casa Nova. Hij leent al jaren maximaal bij voor kleding, uitgaan en vakanties. Over zijn schuld van ruim 50.000 euro maakt hij zich vooralsnog niet druk. Kijk hoe Utrecht Campus TV hem onverwachts een spiegel voorhoudt.

Maartens eigen schuld

8 Reacties

Reageren
  1. Wilma

    Lekkere econoom wordt dat zeg. Als hij nu al geen idee heeft van zij. Eigen financien, hoe moet dat dan later? En ach dan ga je toch later gewoon een lening nemen om de andere af te betalen. Jammer genoeg denken nog veel mensen zo. Wat zou deze jongeman denken van een bijbaantje?

  2. Hans

    Maarten heeft zeker niet opgelet met rekenen op de lagere school!

  3. Jiri

    Maarten gaat de pijn nog wel voelen. Of heeft Maarten een papa uit ‘t Gooi?

  4. Laurens

    Het is niet waar dat het moeilijker is om een hypotheek te krijgen, aangezien de studieschuld niet bij het BKR is geregistreerd en de bank er dus niets van af weet. Alhoewel ze ongetwijfeld wel zullen gaan protesteren als je ze hiervan (onnodig) op de hoogte stelt, dit zal een hypotheekadviseur je dan ook afraden.

    Dat doet natuurlijk niets af aan de andere feiten, en dat een grote schuld hoe dan ook echt geen pretje is.

    Maar deze feitelijke onjuistheid wilde ik toch wel even graag corrigeren, mensen bang maken met leugentjes, dat helpt de boodschap niet.

  5. Maarten (niet die uit het filmpje)

    @Laurens, je houdt toch vooral jezelf voor de gek als je een studieschuld verzwijgt en daardoor meer leent bij de bank voor je nieuwe huis dan je qua maandlasten eigenlijk aan kan.

    Daarbij inventariseert een bank niet alleen of er sprake is van bij BKR geregistreerde kredieten maar ook of er sprake is van een studieschuld en/of een onderhandse lening. Als een bank vervolgens ontdekt dat je niet de waarheid hebt gesproken is dit reden om te twijfelen aan je integriteit als klant, met mogelijk verstrekkende gevolgen.

  6. Anoniem

    Nuttige informatie, dank je wel. Paar vragen! Stel dat ik via DUO 15.000 euro hebt geleend tijdens het volgen van mijn 4 jarige MBO opleiding.

    1. Is dit bedrag het gemiddelde bedrag voor iemand die geen bijbaan heeft en een 4-jarige MBO opleiding volgt?

    2. Hoeveel rente moet ik dan maandelijks betalen op dit bedrag?

    3. Hoeveel moet ik dan per maand aflossen en vanaf welke periode?

    4. Wat is het doel van de Rabobank met deze campagne?

  7. Maarten (niet die uit het filmpje)

    @Anoniem, hierbij antwoord op je vragen!

    1. Zie bijgevoegde link. Gaat niet specifiek over MBO’ers maar geeft wel een goede indruk. In de meeste onderzoeken komt naar voren dat de gemiddelde studieschuld rond de € 15.000,- á € 16.000, ligt. http://www.studenten.net/studieleven/nieuws/22544/gemiddelde_studieschuld_is_bijna_niet_toegenomen

    2. Dit is afhankelijk van het rentepercentage. Op dit moment betaal je bij een schuld van €15.000,- ongeveer € 90,-. Hierbij wordt er ook nog gekeken naar draagkracht. Is het inkomen onvoldoende om de € 90,- te betalen, dan kan daar van afgeweken worden.

    3. Deze € 90,- is aflossing en rente. De terugbetaling van je studie betreft een annuïtair systeem waarbij het rentedeel afneemt en het aflossingsdeel toeneemt. In de eerste maand zou je € 10,- aan rente betalen en € 80,- aan aflossing. Je schuld dient in 180 maanden te worden terugbetaald. Tekst van site DUO: “U begint met het aflossen van uw studieschuld als de aanloopfase van 2 jaar voorbij is. U krijgt vanzelf bericht over de start van uw aflosfase. De aflosfase is een periode van 15 jaar (180 maanden). Normaal gesproken lost u uw studieschuld in deze periode volledig af, inclusief rente. Eerder beginnen met aflossen, kan natuurlijk ook”.

    4. Het doel van deze campagne voor studenten is om hen meer financieel bewust te maken. In dit geval betreft het de gevolgen die studieschuld in een volgende levensfase kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een lening voor een auto of een huis. Veel (ex-)studenten realiseren zich de consequenties van hun studieschuld pas wanneer zij er weinig meer aan kunnen doen. Rabobank wil hen helpen door hen tijdig bewust te maken. Financiële educatie is een van de speerpunten van Rabobank.

  8. Stan

    Als we iets geleerd moeten hebben van de crisis, is dat lenen een doodlopende straat is. Nu echter het kabinet met meelopers de stuffi gaat afschaffen, gaat het hek van de dam.
    Let maar op, de schuld onder studenten zal explosief stijgen. En waarom?
    Nederland heeft in de toekomst werkbijen nodig. Jongeren die bereidt zijn veel te blijven werken met de aankomende vergrijzing. Om zo onder andere het piramidespel woningmarkt in stand te houden. Hoe kun je nou iemand beter motiveren dan met een schuldeiser in zijn nek!? Slimme jongens die politici. Leen ze allemaal!

    Groet Stan (oud student zonder schuld/hypotheek maar wel veel vrije tijd)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).