Gemeente Utrecht overweegt aankoop Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht overweegt aankoop Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht overweegt aankoop Stadskantoor

Gemeente Utrecht overweegt aankoop Stadskantoor

De gemeente Utrecht is met NS Poort tot overeenstemming gekomen over de aankoop van het  Stadskantoor, dat op dit moment bij het Centraal Station wordt gebouwd. Dat blijkt uit een bericht op RTV Utrecht afgelopen maandag, gebaseerd op uitlatingen van ingewijden. Volgens het bericht werd vandaag in een besloten vergadering van de gemeenteraad gesproken over de aankoop. Een meerderheid van de raad blijkt vóór aankoop. 

Het Utrechts college van burgemeester en wethouders zou al halverwege 2011 hebben besloten om tot aankoop van het stadskantoor over te gaan. De verwachting was toen dat de onderhandelingen hierover in juni vorig jaar zouden zijn afgerond. Volgens ingewijden werden er door NS Poort echter aanvullende eisen gesteld, waardoor de onderhandelingen een jaar langer hebben geduurd. Donderdag volgt naar verwachting de goedkeuring van de raad en zal ook de Raad van Commissarissen van de NS zijn fiat geven voor de verkoop. De gemeenteraad had de onderhandelingen met de NS al in 2011 goedgekeurd. Met NS Poort is al in 2005 een huurcontract afgesloten voor de duur van 25 jaar tegen een huurwaarde van ongeveer 11 miljoen euro per jaar. Daarmee zou de gemeente in totaal dus 275 miljoen euro voor het gebruik van het pand moeten betalen. Vorig jaar bleek echter dat de gemeente waarschijnlijk goedkoper af zou zijn, als het tot aankoop van het Stadskantoor zou overgaan. Onder meer omdat de prijzen van vastgoed de afgelopen jaren flink zijn gedaald. De gemeente denkt ook dat een deel van het nieuwe gebouw kan worden verhuurd aan instellingen waarmee de gemeente nu veel samenwerkt.

Het Stadskantoor moet in 2014 klaar zijn. Dan zullen er 2500 werkplekken zijn voor de 3000 ambtenaren die de gemeente in dienst heeft. Ook alle balies van de gemeente komen dan bij elkaar. De verhuizing van alle gemeentelijke diensten naar het nieuwe Stadskantoor is omstreden omdat de gemeente vijftien kantoorpanden leeg achterlaat.

1 Reactie

Reageren
  1. Rob van Doesburg

    Hierui blijkt dat de Gemeente Utrecht zich voor de zoveelste keer financieël in de vingers snijd. Na het Muziekcentrum Vredenburg is nu het volstrekt overbodige Stadskantoor aan de beurt. Hoeveel culturele instellingen en welzijnsorganisaties moeten hiervoor gesloten worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).