Jaarbeursterrein aan de vooravond van grootschalige metamorfose | De Utrechtse Internet Courant Jaarbeursterrein aan de vooravond van grootschalige metamorfose | De Utrechtse Internet Courant

Jaarbeursterrein aan de vooravond van grootschalige metamorfose

Jaarbeursterrein aan de vooravond van grootschalige metamorfose

Door: Maurice Hengeveld 

Jaarbeurs Utrecht zet de eerste stappen om een nieuwe oostelijke entree te bouwen. Met de komst van een nieuwe zaal, genaamd ‘de Galaxy’ en de ontwikkeling van een nieuwe entree krijgt Jaarbeurs Utrecht een innovatief en eigentijds gezicht. Dinsdagavond vond een informatieavond plaats voor omwonenden. Slechts 25 geïnteresseerden kwamen daar op af, terwijl het totale gebied een ware metamorfose zal ondergaan.

Entree Jaarbeurs
De Galaxy, een ruimte geschikt voor congressen, diners en andere bijeenkomsten, richt zich met een groot panoramaraam op het vernieuwde stationsgebied West. Onder de Galaxy wordt de nieuwe Entree Oost gerealiseerd, een ruim opgezette entreehal, die toegang geeft tot de hallen op de begane grond en de congresruimten – waaronder Media Plaza – op de eerste verdieping. De Entree verwelkomt de bezoekers van de Jaarbeurs en dient als centrale ontvangstruimte met hierin alle faciliteiten die nodig zijn voor een warm ontvangst. Tegelijkertijd vormt de Entree onderdeel van de Centrumboulevard. De bouw die op zijn vroegst medio 2013 zal starten, vindt volledig op het eigen terrein van Jaarbeurs Utrecht plaats. Ook gaan de activiteiten bij Jaarbeurs Utrecht, zoals beurzen, evenementen, congressen en vergaderingen tijdens de bouw gewoon door. De aanvraag van de vergunning voor de bouw is al ingediend. Binnenkort wordt ook het uitwerkingsplan in procedure gebracht. Zodra dat het geval is, wordt dit o.a. hier en in Ons Utrecht gepubliceerd.

Tussen de Graadt van Roggenweg en de Centrumboulevard komt robuuste woningbouw (foto: www.hkbs.nl)

Ontwikkeling Jaarbeurskwartier
De bouw van een nieuwe entree voor de Jaarbeurs is slechts de opmaat naar de verdere herontwikkeling van het huidige Jaarbeursterrein tot het toekomstige Jaarbeurskwartier. Voor dat deel van het Stationsgebied dat behoort tot fase 2, worden de komende jaren plannen ontwikkeld. Dat geldt voor het noordelijk gebied van het Jaarbeursterrein, dat uiterlijk in 2019 in handen komt van de gemeente, voor het zuidelijke gedeelte, waar de Jaarbeurs gevestigd blijft, en voor het gebied aan de overzijde van het Merwedekanaal dat thans vooral uit parkeervoorzieningen voor beursbezoekers bestaat. Door de intensivering van het Jaarbeursprogramma aan de zuidoostzijde van het terrein ten gunste van de ontwikkeling van een hoogstedelijk programma in het noordwestelijke deel, wordt ruimte gecreëerd voor de uitbouw van het stadscentrum.

Het toekomstige park met de Serpentine aan het Merwedekanaal (foto: www.hkbs.nl)

Nieuwe verbinding
Het geeft namelijk ruimte om de verbinding tussen de Utrechtse binnenstad, de OV-terminal en het westelijk deel van de stad vorm te geven. Door het meest westelijke parkeerterrein van de Jaarbeurs, aan de overzijde van het Merwedekanaal, te betrekken in de herontwikkeling is de ‘keten’ gesloten: Binnenstad – OV-terminal – Jaarbeurskwartier – Merwedekanaalzone – Welgelegen – Kanaleneiland – Leidsche Rijn & Rijnenburg. Het programma van de ontwikkeling van het huidige Jaarbeursterrein tot het toekomstige Jaarbeurskwartier bestaat uit vier kernonderdelen:  Jaarbeurs, Markplaats aan de nieuwe Centrumboulevard, Serpentine; het park,  Woningen in het Jaarbeurskwartier én Autoparkeren, dat wordt voorzien op het eigen terrein van de Jaarbeurs onder het park en onder de hallen.

Samen optrekken
De herontwikkeling gebeurt gezamenlijk en gelijktijdig door de gemeente en de Jaarbeurs. Naast de entree komt op korte termijn waarschijnlijk eerst de bouw van een megabioscoop, een casino en een hotel in beeld. Ook rond de verdubbeling van de Van Zijstweg liggen er ver gevorderde plannen.  Daarnaast komt er mogelijk nog een grote musicalfaciliteit op het terrein en zijn er plannen voor de herontwikkeling van het Beatrix-gebouw door de toevoeging van woonlagen. Op de lange termijn (voor 2014) willen Jaarbeurs en gemeente een structuurvisie opstellen voor het Jaarbeursterrein. De gemeente heeft een contract met de Jaarbeurs en blijft op de achtergrond bij projecten die de Jaarbeurs met andere partijen ontwikkelt.

4 Reacties

Reageren
  1. den besten

    Het is goed dat er een bijeenkomst was. Beter zou zijn geweest om de omwonende hiervoor uit te nodigen. Ik ben bewoner van Parkhaven en heb niets gezien. Het is dus niet gek dat er maar 25 mensen zijn geweest.

  2. Willem

    @den besten Ik woon ook in Parkhaven en heb keurig een uitnodiging gehad. Ze zullen bij de verspreiding ergens een grens getrokken hebben, of jouw deur is simpelweg vergeten.

    In de uitnodiging stond overigens dat het alleen over het entreegebouw oost zou gaan en daarom be ik niet gegaan. nu blijkt dat ze alle ontwikkelingen hebben gepresenteerd.

  3. maurice

    Willem hi,
    De presentatie ging inderdaad alleen over de entree, maar het leek ons goed lezers ook te laten weten wat er nog aan zit te komen!

  4. katrien

    Een opkomst van 25 mensen verbaasd mij niets met een inlooptijd van 18-20uur. De Jaarbeurs zou ook moeten weten dat de meeste mensen dan onderweg zijn van hun werk naar huis en bovendien iets moeten eten. Bij een inloop van 19.30 tot 22.00 uur bijvoorbeeld, was de opkomst zeker meer veelbelovend geweest!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).