Utrechtse studente verkozen tot jongerenvertegenwoordiger VN | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse studente verkozen tot jongerenvertegenwoordiger VN | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse studente verkozen tot jongerenvertegenwoordiger VN

Utrechtse studente verkozen tot jongerenvertegenwoordiger VN

De Utrechtse rechtenstudente Zehra Sariaslan is verkozen tot de nieuwe Nederlandse jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Dat meldt DUB.nl, het onafhankelijke medium van de Universiteit Utrecht (UU), in een bericht op de website. De 22-jarige Sariaslan, die aan de UU studeert, zal Nederlandse jongeren de komende twee jaar vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. 

De uit Harderwijk afkomstige Sariaslan was één van de drie finalisten tijdens de VN-jongerenverkiezing afgelopen woensdag in de Rode Hoed in Amsterdam. Zij kreeg maar liefst 77 procent van de stemmen van het publiek, dat twee dagen lang via sms en internet en tijdens de finale kon stemmen. In haar nieuwe rol als jongerenvertegenwoordiger vliegt Sariaslan binnenkort al naar de VN in New York, waar zij zal oriënteren op de speech die zij volgend jaar geeft voor de Algemene Vergadering van de VN. De studente zal zich vooral inzetten voor vrouwenrechten. Op dewereldvandevn.nl zei zij daarover: ‘Vrouwen worden overal ter wereld zowel direct als indirect gediscrimineerd. In sommige landen worden vrouwen onthouden om bestuurlijke topfuncties te bekleden, in andere landen hebben vrouwen niet de mogelijk om onderwijs te volgen. En 40 procent van de vrouwen wordt het slachtoffer van seksueel misbruik op minderjarig leeftijd. Samen met de jongeren wil ik voor vrouwenrechten strijden.’ Aan DUB gaf Sariaslan een wat persoonlijker motivering: ‘Omdat ik in mijn vrienden- en familiekring veel verhalen heb gehoord over vrouwen die hebben geleden. Mijn oma in Turkije heeft onder bizarre omstandigheden geleefd. Zo is ze in elkaar geslagen, puur omdat ze een vrouw is. Ik vind het heel belangrijk dat alle vrouwen dezelfde kansen krijgen als ik heb gekregen. En ik wil laten zien dat er binnen een paar generaties al iets veranderd kan worden!’ Met haar deelname aan de VN-jongerenverkiezing haalde Sariaslan ook de Tukse pers. Zo brachten Turkiye Gazetesi en Polis Haberleri uitgebreid verslag over de studente.

Tijdens de voorrondes van de VN-jongerenverkiezing deed ook de 17-jarige Utrechtse scholiere Geke Hasperhoven mee. Zij kwam ver in de strijd, maar wist helaas niet tot de uiteindelijke finale van afgelopen woensdag door te dringen. De verkiezing is georganiseerd door de NJR (Nationale Jeugd Raad), in samenwerking met NCDO en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De NJR kiest ook jongerenvertegenwoordigers voor Europese Zaken, Unesco en Duurzame Ontwikkeling. Vanuit die laatste functie was UU-student Gabe van Wijk eind 2011 aanwezig bij de VN-klimaattop in Durban.

3 Reacties

Reageren
  1. Jan Scherjon

    Hoe kan iemand met een hoofddoek de Nederlandse
    jongeren vertegenwoordigen bij de VN
    Zij zou als eeste die hoofddoek af moeten doen,als
    symbool van bevrijding!!

  2. Tommie Hendriks

    Als je serieus voor vrouwenrechten wilt strijden, zou als eerste daad dat symbool van vrouwenonderdrukking moeten afleggen.

  3. Barry

    Het is haar vrije recht om (uit) te dragen wat zij wil. De heren hier weten blijkbaar wat haar motieven zijn om het hoofddoekje te dragen. Als ze echt zo onvrij zou zijn zou ze niet kunnen studeren en zich niet voordragen als jongerenvertegenwoordiger. De heren hebben liever dat ze onvrijwillig de hoofddoek afdoet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).