Utrechts Buitencentrum Oldebroek definitief dicht | De Utrechtse Internet Courant Utrechts Buitencentrum Oldebroek definitief dicht | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts Buitencentrum Oldebroek definitief dicht

Utrechts Buitencentrum Oldebroek definitief dicht

Het Utrechts Buitencentrum (UBC) in Oldebroek moet definitief haar deuren sluiten. Dat blijkt uit een e-mailbericht aan alle Utrechtse schooldirecties vandaag. Per 1 januari 2013 worden daarmee twee kerntaken van het Utrechtse onderwijs ernstig geweld aangedaan: milieueducatie en integratie. Verwoede pogingen van de Stichting UBC om sluiting te voorkomen hebben geen effect gehad op de besluitvorming. 

Al november vorig jaar kondigde het Utrechtse college van burgemeester en wethouders, zonder inhoudelijke opgaaf van reden, aan dat zij geen subsidiegelden meer voor het buitencentrum beschikbaar wil stellen. Het bestuur van de Stichting UBC startte daarop direct een petitie op de website van het centrum. Deze werd februari dit jaar aan het college aangeboden in een laatste poging om de politiek op andere gedachten te brengen. Ook werd de mogelijkheid onderzocht om een fusie aan te gaan met de Paasheuvelgroep, én een voor het UBC-personeel bevredigende oplossing te vinden, maar dat bleek juridisch niet haalbaar. Alternatieven om zelfstandig door te gaan, waren eerder al onderzocht en zonder de gemeentelijke subsidie niet haalbaar gebleken. Daarom heeft het bestuur van het UBC uiteindelijk moeten besluiten om tot sluiting per 1 januari 2013 over te gaan. 

Het UBC biedt leerlingen van alle Utrechtse basisscholen en scholen van buiten de stad al meer dan vijftig jaar een leerzame en leuke werkweek in de natuur. Het centrum speelt daarnaast een rol in (het stimuleren van) de integratie van leerlingen. Waar mogelijk verblijven scholen uit verschillende wijken tegelijk met elkaar op het UBC en voeren de leerlingen van deze scholen alle activiteiten gezamenlijk uit. Het doel van oprichting was destijds een plek te creëren waar de Utrechtse ‘stadsbleekneusjes’ in de zomer een ontspannen vakantie in de natuur konden doorbrengen. Daartoe werd in Oldebroek op de Veluwe het UBC gebouwd. Snel daarna werd het gebruik omgezet in natuur educatieve werkweken. Inmiddels heeft het centrum naar schatting aan meer dan 60.000 leerlingen onderdak geboden.

9 Reacties

Reageren
  1. RG van Voorthuizen

    De ouders die dit belangrijk vinden kunnen gewoon hun kinderen op scouting doen.

  2. pauline

    Zeer teleurstellend met een college dat als motto heeft “groen, open en sociaal.
    Het gaat hen slechts om geld en niet om THE INCONVENIENT TRUTH (Al Gore).

    Natuur moet je ERVAREN wil je er adequaat mee omgaan en juist handelen.

    De Groen Links Wethouder schreef me onlangs nog “Onder andere de Groep Natuur- en Milieucommunicatie van Stadswerken van de gemeente voert diverse projecten en campagnes uit om het bewustzijn van het belang van de natuur voor de mens te vergroten en te behouden. Daar maken ook lessen aan basisschool leerlingen deel van uit.”

    Ik zie haar uitlatingen als WINDOW DRESSING.

  3. siert

    schandalig!.overal word gesmeten met belasting geld op een verschrikkelijke manier.wolfsen en consorten gebruiken dure auto,s voor ritjes van niks etc zigeuners worden in monumentale boerderijen gestopt,die ze lekker uitwonen,en maandelijks even 500 euro incasseren en nog weet ik hoeveel zaken die niet deugen en zoiets als het buitencenrum daar is geen subsidie voor.wolfsen gaat voor mij de boeken in als de meest waardeloze incompotente burgemeester ooit.ieder dubbltje aan die man besteed is zonde van de centen.

  4. Frans Goldschmitz

    R.G. van Voorthuizen : er is een wezenlijk verschil tussen scouting en het UBC. U hebt zeker nooit het genoegen gehad om daar te verblijven. Ik weet wel waar ik over praat. Afgelopen oktober voor de laatste keer met mijn groep 8 naar het UBC geweest.Deze werkweken ondernemen we met onze basisschool al vanaf 1973. De leerlingen ervaren deze werkweek als zeer prettig, leerzaam en sociaal.Met alle culturen door elkaar.Dit is echt integratie. Ik ben het helemaal eens met de uitspraken van Pauline en Siert. Er wordt bezuinigt op de verkeerde dingen! Waar hebben we het over : over een budget van € 150.000. Er gaan veel grotere bedragen over de balk bv. wijkbudgetten, salarissen van bestuurders, wachtgeld en bonussen. De gemeente kan er wat van! Ik ben zeer teleurgesteld en boos, dat kinderen uit gezinnen onder modaal of van een bijstandsniveau deze fantastische week wordt ontnomen! Misschien kan de Gemeenteraad deze foute en domme beslissing nog eens heroverwegen.
    Frans Goldschmitz.

  5. jessica van kommer

    Ik ben het met Frans goldschmits eens.Ook ik ben in 1997 in Oldenbroek geweest.Eerste instantie kon ik niet mee omdat me moeder het geld niet kon missen.Maar dankzij die lieve leraren(Frans Goldschmitz) kon ik toch mee.Ik had het ook niet willen missen het was fantastische en ook erg leerzaam.Heb er leuke herinneringen aan over gehouden.Ik denk dat iedereen die daar geweest is er leuke herinneringen aan over gehouden heeft.Het zou jammer zijn dat dit leuke kamp niet meer door zou gaan omdat het moet sluiten.

  6. Hans Bosma

    Heel triest. Zoveel kinderen al die jaren met zoveel plezier, en dat om zeep helpen voor dat luttele bedrag… Onvoorstelbaar.

  7. mandy

    ik zou er dit jaar heen gaan en we moeten nu weer op zoek voor een ander locatieeeeeeeeee

  8. Ludwig brouwer

    Ontzettend jammer van de sluiting. Ik heb leuke herinneringen beleefd in onderbroek. Ben er vorig jaar nog wezen kijken .en oudste huis v. Nederland gezien. Ben er met de lagere school geweest in 1970 en in 1974 met de julianamavo uit Utrecht.

    Stuk nogalstie verloren, vanwege de burocratie,en corruptie van bestuurders

  9. Meester Ronald

    Een nieuwe legosteen in de neerwaartse spiraal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).