‘Pools’ migrantenproject Utrecht succesvol | De Utrechtse Internet Courant ‘Pools’ migrantenproject Utrecht succesvol | De Utrechtse Internet Courant

‘Pools’ migrantenproject Utrecht succesvol

‘Pools’ migrantenproject Utrecht succesvol

De gemeente Utrecht verwacht dat het probleem van dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa in het begin van 2013 grotendeels zal zijn opgelost. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Volgens het college is dat te danken aan de succesvolle werkwijze van de uit Polen afkomstige organisatie Barka.

Eerder dit jaar maakte de gemeente Utrecht een aanvang met het terug geleiden van illegale Oost-Europese daklozen naar hun land van herkomst. Tot begin juni werden naar schatting zo’n 22 daklozen teruggestuurd naar landen als Polen, Slowakije en Bulgarije. Het begeleiden van de daklozen is onderdeel van een pilotproject van de gemeente dat in april werd opgezet nadat Oost-Europese en andere daklozen eind vorig jaar in het nieuws kwamen vanwege de schrijnende omstandigheden waarin zij al geruime tijd verkeerden op hun illegale tentenkampjes in en rond Utrecht. Het gaat bij de pilot niet alleen om uitgeprocedeerde asielzoekers van buiten de Europese Unie, maar ook om Polen en Roemenen met dikwijls ernstige medische of psychische problemen. De pilot wordt uitgevoerd door de Poolse organisatie Barka. Door voormalig Poolse daklozen (peers) in combinatie met maatschappelijk werkers in te zetten, wordt het vertrouwen van de doelgroep makkelijker gewonnen en daarnaast is er geen taalbarrière. De peers gaan actief op zoek naar de doelgroep in nauwe samenwerking met de bestaande daklozeninstellingen met als doel de daklozen weer aan het werk of naar het land van herkomst te begeleiden. Daar zorgt Barka ervoor dat ze worden herenigd met hun familie of worden opgenomen in een verslavingskliniek. De organisatie begeleidt ook verdere rehabilitatie. In het afgelopen halfjaar zijn 140 probleemgevallen uit de drie grote steden terug naar huis gegaan.

Barka is ondertussen ook door de gemeenten Amsterdam en Den Haag ingehuurd en ook Rotterdam wil zich aansluiten. De pilot in Utrecht ging van start op 1 april dit jaar en loopt tot oktober 2013 en zal gedurende de looptijd intensief worden gemonitord. In de zomer van 2013 vindt een evaluatie plaats.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).