Moet portier van Café De Kneus hangen? | De Utrechtse Internet Courant Moet portier van Café De Kneus hangen? | De Utrechtse Internet Courant

Moet portier van Café De Kneus hangen?

Moet portier van Café De Kneus hangen?

In mei van dit jaar vond voor Café De Kneus in de Nobelstraat een opstootje plaats. De portiers Sahir en Bendanon herstelden de rust door twee jongens staande te houden. Reden voor de jongens om aangifte te doen van mishandeling. Ter plekke wezen zij Sahir aan als verdachte en verklaarden dat Bendanon de zaak goed onder controle had. Desondanks besloot de politie de vergunnig van beiden in te trekken. Vrijdag ging Bendanon bij de rechtbank in Utrecht in protest hiertegen. Zijn advocaat mr. De Leon betoogde dat zijn client geen eerlijk zaak krijgt en verwijt korpschef Miriam Barendse het belemmeren van de rechtsgang. Moet Bendanon hangen?

Dirk van der Wulp, woordvoerder namens de korpschef, bestrijdt dit: ‘Er is geen complot tegen Bendanon. Het belangrijkste is dat mensen ervan uit kunnen gaan dat portiers hun werk goed doen, en dat was hier niet zo.’ De heer Bendanon en zijn advocaat mr. De Leon denken hier anders over en verwijten waarnemend Korpschef Miriam Barendse dat zij een onvolledig heeft dossier aangeleverd aan de rechtbank. Omdat de korpschef heeft besloten de zaak Sahir apart te behandelen zijn er twee dossiers over dit voorval.

In het pleidooi van De Leon sprak hij zijn vermoeden uit dat er te veel toevalligheden zijn om het toeval te laten zijn. ‘Ten eerste zijn er door de splitsing van de dossiers gegevens uit de papieren gelaten die Bendanon mogelijk vrij pleiten van de gestelde feiten. Ik wijs bijvoorbeeld op de verklaring van de eerste agent ter plaatse en de tegengestelde verklaringen van de heren die de aangifte deden. Ten tweede is het opmerkelijk dat de videobeelden van de camera van de Kneus niet zijn opgevraagd, terwijl mijn client bij zijn eerste verklaringen daar herhaaldelijk op gewezen heeft. De politie sprak later met de eigenaresse Petra Kerkhove van de Kneus over de beelden die intussen automatisch gewist zijn. In het verslag van dit gesprek, dat een week later werd opgetekend, geeft zij aan niets gezien te hebben omdat de beelden wazig waren. Vandaag verklaarde Kerkhove dat deze interpretatie niet klopt en dat ze op de beelden gezien heeft dat er geen problemen waren. Ten derde is het dossier aan mij en de rechtbank ‘geanonimiseerd’ aangeleverd, waardoor het lastig is om een beeld te vormen. De Korpschef is verplicht om alle informatie te geven en is hier in dit geval niet goed te werk gegaan.’

‘Het is te betreuren dat de beelden niet zijn opgevraagd toen deze nog beschikbaar waren. De agenten vonden het toen niet noodzakelijk voor het onderzoek’, zegt Van der Wulp namens de Korpschef. ‘Er is wel veel contact gezocht met Kerkhove, maar de reden waarom we pas vele weken later met haar contact konden hebben is dat zij niet te bereiken was. Dat we er twee verschillende zaken van hebben gemaakt is omdat het om twee verschillende delicten gaat met twee verschillende aangevers. Er is geen voorselectie geweest. De reden voor het anoniem maken van het dossier is dat er in eerdere zaken agenten na afloop lastig gevallen zijn door verdachten.’

Rechter Van Amstel zei dat ze het een lastige zaak vond: ‘ik weet dat ik hier voor een mogelijke tunnelvisie sta, en ik beschik graag over alle informatie.’ Aanstaande dinsdag geeft de rechter de betrokkenen informatie over het vervolg. Enige haast is volgens Bendanon wel nodig. ‘Ik heb een gezin en ik loop op deze manier mijn inkomsten mis. Ik hoop op een snelle afhandeling.’ Maar zelfs als de zaak in Bendanon’s voordeel afgesloten wordt, blijft het volgens zijn advocaat De Leon een moeilijke zaak. ‘Ik ben bang dat de politie elk volgend voorval aan zal grijpen om Bendanon alsnog te dwarsbomen, hij zal op eieren moeten lopen.’

De Leon over deze zaak:

7 Reacties

Reageren
  1. Kevin

    Ik ken deze portier als een rustige, evenwichtige jongen. Laat hem snel terugkomen, want van die galbak die nu bij De Kneus staat word ik niet vrolijk.

  2. Melanie

    Ik ken hem ook. Alleen, heb hem al jaren niet meer gesproken. Hopelijk komt hij er goed mee weg. Bewijs achter houden? Zijn ze gek of zo. Geef hem zijn pas terug. Dat verdient hij!

  3. fulco

    Een heksenjacht in mijn ogen. Ook ik ken Bendanon al tientallen jaren. Een voorbeeld van hoe een portier zijn werk moet doen. Waren meer portiers maar zo.

  4. Patrick.

    Portier zijn is een soms lastige zaak. Je loopt op glad ijs. Maar het achter houden van bewijs is ongelooflijk. Vrijspraak, dat zal de conclusie zijn.

  5. natasja

    Echt weer nederland. Goede portiers hun werk dwarsbomen . En de sukkels het uitgaan laten verstieren. Laat het recht nou eens goed doen en laat hem gewoon zijn werk doen.

  6. Ricardo de Mos

    Man man man, wat een doofpot actie zeg. Terug die pas en verder in de maat lopen. Je mag hem wel dankbaar zijn. Goede portier!

  7. willem

    het zal weer eens niet in nederland,ben je een goede portier doe je gewoon je werk zorg de politie met cowboy verhalen dat je je brood niet ken verdienen,geloof me,ken bendanon al menig jaartjes zoals gezegd een rustige en betrouwbare jongen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).