Centrum Maliebaan per 2013 verder als Victas | De Utrechtse Internet Courant Centrum Maliebaan per 2013 verder als Victas | De Utrechtse Internet Courant

Centrum Maliebaan per 2013 verder als Victas

Centrum Maliebaan per 2013 verder als Victas

Een nieuwe werkwijze, een nieuw gebouw en een nieuwe naam. Per 1 januari 2013 gaat het Centrum Maliebaan verder onder de naam Victas, centrum voor verslavingszorg. Waar de huidige naam nog stamt uit de tijd, dat het centrum aan de Maliebaan was gevestigd opent Victas volgend jaar openen haar nieuwe, moderne centrum aan de A.B.C.-straat in Utrecht. De nieuwe naam staat voor een nieuwe verhaal over willen, werken en winnen. 

‘Winnen van verslaving begint met motivatie. Vervolgens is het hard werken. Uiteindelijk is het doel om samen kleine stapjes te maken. Elk stapje is winst.’ Samen met de nieuwe slogan ‘win jezelf terug’ is het nieuwe motto ‘willen, werken, winnen’ verwerkt in het nieuwe logo. Mooie krachtige termen, volgens Herman Geerdink, bestuurder van, nu nog, Centrum Maliebaan. De nieuwe naam is een Latijnse vervoeging van het woord ‘victorie’, overwinning, wat centraal staat in de missie van Victas en haar klanten. Onder de naam Victas zet het voormalige Centrum Maliebaan haar werkzaamheden als instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht voort. Verslavingspsychiatrie is een gespecialiseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg.Victas biedt onveranderd zorg aan mensen die problemen hebben door gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of door gokken en behandelt ook bijkomende psychische en psychiatrische problemen zoals ADHD en depressie.

Na een jarenlange voorbereiding werd in oktober 2010 de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuwe goed geoutilleerde polikliniek en ziekenhuis voor Centrum Maliebaan. De bouw aan de ABC-straat ging niet ongemerkt voorbij. Voor bewoners van de ABC-straat startte de overlast al 4,5 jaar geleden met sloop van het voormalige Wilhelmina Kinderziekenhuis. De opdracht van Centrum Maliebaan aan de sloper was om te werken binnen de grenzen van de vergunning. Dat leek aanvankelijk ook haalbaar, maar ging diverse malen mis. Na klachten van omwonenden over de voortdurende overschrijdingen van de trillingsnormen heeft Centrum Maliebaan het werk enkele malen op eigen initiatief neergelegd om tot alternatieve oplossingen te komen. Volgens de gemeente Utrecht bleef de geluidsoverlast door bouwwerkzaamheden in het authentieke straatje binnen de wettelijke normen. Nadat onderzoek eerder dit jaar het tegendeel uitwees konden bewoners eindelijk naar de rechter voor schadevergoeding.

Vanuit de nieuwe huisvesting verwacht Victas jaarlijks ruim 5.500 patiënten te begeleiden. Daartoe heeft de organisatie 570 medewerkers in dienst (cijfers 2010) en 13 locaties ter beschikking in Utrecht, Amersfoort, Veenendaal, Bilthoven en Den Dolder. De totale jaaromzet bedroeg in 2009 bijna 36 miljoen euro.

1 Reactie

Reageren
  1. Kees Cornelder

    Dus nog meer psychiatrische patiënten erbij in een toch al onder druk staand ‘woongebied’. De krankzinnigheid is dus echt uitgebroken op het stadhuis. O ja: met die kettingdrager Wolfsen voorop dus

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).