Nog altijd discriminatie zwangere vrouwen op werkvloer | De Utrechtse Internet Courant Nog altijd discriminatie zwangere vrouwen op werkvloer | De Utrechtse Internet Courant

Nog altijd discriminatie zwangere vrouwen op werkvloer

Nog altijd discriminatie zwangere vrouwen op werkvloer

Morgen is het internationale vrouwendag. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor vrouwendiscriminatie en emancipatie. ‘Art. 1 Midden Nederland’, het antidiscriminatie bureau voor de Provincie Utrecht brengt op deze dag ook nieuwe cijfers naar buiten over de rechten van zwangere vrouwen, of net bevallen vrouwen op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (sinds oktober 2012 opgegaan in het College voor de Rechten van de Mens) blijkt dat ongelijke behandeling vanwege zwangerschap en moederschap nog veel voor komt. Zo is 10 procent van de vrouwen na terugkomst van hun zwangerschapsverlof een deel van haar taken kwijt en is 5 procent zelfs in een andere, lagere functie geplaatst. Nog eens 44 procent geeft aan dat hun tijdelijke contract niet is verlengd (mede) vanwege zwangerschap.

Volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) en de Wet Gelijke Behandeling (WGB) mag de werkgever de werknemer die zwanger is of net bevallen niet anders behandelen.
De EU stelt dat vrouwen die na hun verlof terug willen keren, niet benadeeld mogen worden wanneer het aankomt op beslissingen over sollicitaties, contractverlenging, opleiding en promotie. Ook mogen ze een vrouw na haar verlof niet zomaar andere taken geven en moeten ze zorgen voor een gepaste ruimte om te kolven. Veel vrouwen weten dit niet.

Art.1 Midden Nederland lanceert daarom op Internationale Vrouwendag haar nieuwe folder voor de rechten van de zwangere of net bevallen vrouwen op het werk. Hierin staat beschreven wat zij zelf en samen met Art.1 Midden Nederland kunnen doen om ongelijke behandeling op de werkvloer  tegen te gaan.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).