Sint Eloy-ommegang keerde na een eeuw van afwezigheid weer terug in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Sint Eloy-ommegang keerde na een eeuw van afwezigheid weer terug in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Sint Eloy-ommegang keerde na een eeuw van afwezigheid weer terug in Utrecht

Sint Eloy-ommegang keerde na een eeuw van afwezigheid weer terug in Utrecht

De straten van de Utrechtse binnenstad waren zondagochtend het toneel van een opvallende optocht. Tientallen leden van een aantal Europese broederschappen met St. Eloy als patroon trokken in vol ornaat door de binnenstad. 

Na de ‘ommegang’  voor St. Eloy gaf bisschop Eijk een mis in de Catharinakerk.  Het was voor het eerst in honderd jaar dat er een dergelijke tocht in Utrecht plaatsvond. De ommegang vond plaats in het kader van de Vrede van Utrecht.

Sint Eloy

Sint Eloy  was een heilige die volgens de overlevering zijn roem vergaarde door een been af te nemen bij een paard dat opstandig was. Vervolgens legde hij het been op een aambeeld en zette er een hoefijzer op. Daarna heeft hij dat been, zonder bloed te vergieten, weer terug aan het paard gezet, dat weer verder kon met leven.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).