Universiteit Utrecht nu zélf onder vuur om gebruik van gif | De Utrechtse Internet Courant Universiteit Utrecht nu zélf onder vuur om gebruik van gif | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit Utrecht nu zélf onder vuur om gebruik van gif

Universiteit Utrecht nu zélf onder vuur om gebruik van gif

De Universiteit Utrecht (UU) kan één dezer dagen een telefoontje verwachten van wethouder Mirjam de Rijk vanwege het gebruik van de omstreden onkruidverdelger ‘Roundup’. Het middel is omstreden en wordt medio 2018 ook wettelijk verboden.

Dat de UU nu in opspraak komt voor het gebruik van gif is opmerkelijk omdat wetenschappers van de Universiteit begin deze maand nog de noodklok luidde voor een internationaal verbod van een ander gif.

De zaak kwam aan het rollen door een tweet van milieuadviseur Jaap van Wenum. Van Wenum verwijst  daarin naar een interview met hem op op radio 1 waarin hij aangaf dat een medewerker van de universiteit het middel Roundup had gebruikt

Dit was aanleiding voor GroenLinks-raadslid Steven de Vries om de verantwoordelijke wethouder van zijn eigen partij op de hoogte te stellen en haar aan te sporen deze zaak aan te kaarten.

Roundup

Eind april werd nog bekend dat de onkruidverdelger de kans op kanker, parkinson en onvruchtbaarheid vergroot. Dit kwam naar voren in een onderzoek van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Roundup is een onkruidbestrijder die in bijna elk tuinhuisje terug te vinden is. Maar of dat nog lang zo zal zijn, is de vraag. Het bestandsdeel glyfosaat is de boosdoener van het middel, stellen de onderzoekers.

“De negatieve impact van Roundup op het menselijk lichaam manifesteert zich traag door ontstekingen die cellen in het hele lichaam schaden”, stellen de Amerikaanse wetenschappers Stefanie Seneff en Anthony Samsel in het vaktijdschrift Entropy.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).