Explosieve stijging van huur: krachtwijken worden hardst geraakt | De Utrechtse Internet Courant Explosieve stijging van huur: krachtwijken worden hardst geraakt | De Utrechtse Internet Courant

Explosieve stijging van huur: krachtwijken worden hardst geraakt

Explosieve stijging van huur: krachtwijken worden hardst geraakt

De huur op sociale huurwoningen is de afgelopen twee jaar met 21,5 procent gestegen. De Utrechtse SP spreekt in haar onderzoek van een ‘huurexplosie’. Verhuurders hebben extra ruimte gekregen om  kosten door te berekenen naar huurders, maar de werkelijke stijging is  volgens het onderzoek disproportioneel.

Absolute lijstaanvoerder is een 1-kamerflatje in Overvecht, met een huurstijging van bijna 60 procent binnen een jaar. Vooral in Overvecht constateert de SP een probleem: tussen 2011 en 2013 beleefde de wijk een enorme huurstijging van bijna een kwart. Dat terwijl er de afgelopen jaren veel geld is gestopt met de ‘Krachtwijkenaanpak’ van PvdA-minister Vogelaar.

”Pijn eerlijk verdelen”

De SP vraagt gemeente en provincie om de pijn eerlijk te verdelen. De huurstijging is een product  van nationaal beleid. Verhuurders moeten van Rutte II sinds 2013 een heffing betalen over de waarde van de huurwoning, de zogenoemde Verhuurderheffing (0,014 procent).Als gevolg kregen verhuurders meer ruimte om de huur te verhogen met de zogeheten ‘schaarstepunten’. Ook mogen zij bij elke verhuizing de huur te maximaliseren onder het mom van ‘huurharmonisatie’.

Het rapport van de SP wijst uit dat de Verhuurderheffing verantwoordelijk is voor een jaarlijkse stijging van 4 procent tot 6,5 procent.  Dat komt bovenop de 21,5% stijging in de prijzen van sociale huurwoningen in Utrecht, tussen 2011 en nu, zonder dat daar extra onderhoud of energiebesparende maatregelen tegenover staan.

”Stel investeringsplicht in”

Tim Schipper, fractievoorzitter bij de SP in Utrecht, is verbijsterd over de stijging: “We hadden een huurexplosie voorspeld toen de corporaties aankondigden gebruik te gaan maken van de zogeheten schaarstepunten en huurharmonisatie bij verhuizingen, maar dit overtreft onze kwaadste dromen. Dit landt precies bij de mensen die het al het slechtst kunnen hebben.”

Als oplossing voor dit probleem stelt de SP voor van de heffing  een investeringsplicht te maken, zodat de opbrengsten terugstromen naar een betere situatie voor de huurders: ”Voor die 1,75 miljard kunnen de corporaties het vier- tot vijfvoudige investeren. Dat schept werk, verlicht de woningnood, zorgt voor energiebesparing, levert koopkracht op en met de opbrengsten uit BTW en belastingafdracht bereik je hetzelfde doel: het terugdringen van het begrotingstekort.”

Breed draagvlak voor actie

Volgens de SP staan zijn zij niet de enige voorstanders van deze aanpak:  ”Ook de aannemerswereld, werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Woonbond en de koepel van woningcorporaties Aedes zitten op deze lijn. De huren mogen – net als voorheen – met maximaal de inflatie stijgen, wat de SP betreft.”

1 Reactie

Reageren
  1. R.H.

    L.S. Het is wellicht binnen no time een open end als de stijging van huur aan maximaal de inflatie gekoppeld zou worden. De inflatie kan makkelijk in een crisus als de huidige 12 % woorden of meer. De lage rente die Dragi in Europa invoerd gekoppeld aan een “roodgloeiende” geldpers kan niet veel goeds betekenen ( De kans op een negatieve rente is niet ondenkbaar) De uitgevoerde maatregelen van het huidige kabinet beloofd niet veel goeds, wellicht ware het beter om fraude (op allerlei gebied) onder het strafrecht te gaan plaatsen evenals belastingontduiking en vooral niet laten verjaren. Op korte termijn iets doen aan de woningnood: alle lege kantoorpanden ombouwen naar woonunits (Vooral niet slopen deze lege kantoorpanden in Nederland) en goedkope nieuwbouw realiseren met “lego” systeembouw!
    Bijna alle poolse bouwvakkers zijn weer naar Polen terug, de nederlandse zzp- en ww-ers kunnen weer aan de slag. Grote aannemers verplicht geld laten spenderen aan opleidingen van vaklui. Werk vanwege watersnood in Duitsland (onze grootste handelspartner) zou gebruik kunnen maken van onze werkers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).