Zomerexpedities in het Muntpark: een geliefde maar ook vergeten plek | De Utrechtse Internet Courant Zomerexpedities in het Muntpark: een geliefde maar ook vergeten plek | De Utrechtse Internet Courant

Zomerexpedities in het Muntpark: een geliefde maar ook vergeten plek

Zomerexpedities in het Muntpark: een geliefde maar ook vergeten plek

Het Muntpark is in de maak, maar wat gebeurt er precies? Daar kom je achter tijdens de reeks van zeven zomerexpedities die 18 augustus van start gaat.

Elke zondagmiddag trekt organisator Urban Pilots er op uit in teams van 10-15 deelnemers. Kaden, pieren en oevers worden bewandeld om te laten zien hoe de stad aan de voet van de Rijksmunt en het Merwedekanaal vorm krijgt.

Schoonheid, potentie en verval

Urban Pilots: “Het Muntgebied is een bijzonder stuk stad aan het water waar steeds meer mensen komen wonen en recreëren. Het is een geliefde, maar ook een vergeten plek. Groei en stilstand wrijven hier tegen elkaar. Net als schoonheid, potentie en verval.”

De expedities zijn volgens de organisator een middel om het Muntgebied samen te (her)ontdekken en zo het inzicht in gebied en mogelijkheden te vergroten. “Elke week trekken we eerst door het gehele waterpark en vervolgens zoomen we in op een specifieke plek. Telkens onder begeleiding van betrokken makers van het park: van stadsgeograaf, ontwerper en architect tot voormalige sluiswachter en ondernemende bewoner.”

Ontwikkeling

Urban Pilots organiseert de expedities voor de nieuwe stichting Historische Vaarwegen Utrecht. Deze maakt zich onder meer sterk voor behoud en ontwikkeling van het Muntpark. Wijkbureau West en KF Hein bieden financiële ondersteuning  om de expedities mogelijk te maken.

Voor meer informatie over de expeditie, kijk hier.

2 Reacties

Reageren
  1. Bram de Goede

    Niets aan doen, alleen ligplaatsen creëren voor wat grotere binnenvaart schepen met een historische achtergrond. Wel onderhoud plegen natuurlijk aan dit prachtige sluizencomplex, maar niet opleuken. Geen moderne bouwsels op palen in het water. Het is nu al een prachtige zwemplek, wel waterkwaliteit controleren natuurlijk.

  2. Bram de Goede

    Een vergeten plek is juist de kwaliteit van de Muntsluis, er moeten alleen activiteiten worden georganiseerd die deze maritieme kwaliteit versterken en behouden.
    Historische binnenvaartschepen die geen plaats in andere museumhavens kunnen krijgen door hun grote, kunnen hier een vaste ligplaats krijgen. Deze schepen hebben een grote inhoud waardoor er functies als wonen en werken, horeca en kantoren kunnen worden gerealiseerd. Met het havengeld kan een deel van de noodzakelijke renovatie worden bekostigd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).