Beatrice de Graaf wordt hoogleraar bij de Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Beatrice de Graaf wordt hoogleraar bij de Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Beatrice de Graaf wordt hoogleraar bij de Universiteit Utrecht

Beatrice de Graaf wordt hoogleraar bij de Universiteit Utrecht

Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is per 1 februari 2014 benoemd tot hoogleraar History of International Relations & Global Governance door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. De Graaf (1976) gaat een van de nieuw-ingestelde leerstoelen bekleden binnen het Utrechts universitair strategisch thema ‘Institutions’.

Prof. dr. Beatrice de Graaf is nu nog verbonden aan de Universiteit Leiden als hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief, bij het Centre for Terrorism & Counterterrorism. Ze won vele prijzen en subsidies, onder meer van verschillende ministeries, de Universiteit van Stanford, van NWO, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Ook was zij te gast in onder meer Zomergasten en Pauw & Witteman.

Veiligheidsbeleid

Beatrice De Graaf is een vooraanstaand expert op het gebied van terrorisme, conflict en veiligheid. Ze ontwikkelde het concept van de ‘Nationale Veiligheidsstaat’  als een tegenhanger  van het begrip welvaartsstaat.

De achterliggende gedachte daarvan is dat in de loop van de 19e en 20e eeuw Westerse staten, omwille van allerlei binnenlandse en buitenlandse ‘bedreigingen’, de handel en wandel van burgers tot in detail zijn gaan volgen. De Graaf beschouwt de nationale veiligheidsstaat als een politiek en cultureel discours dat een breed scala aan formele en informele instituties in het leven roept en invloed uitoefent op bestaande instituties. Haar benadering is historisch gegrondvest maar heeft een interdisciplinair karakter door de convergentie van politieke, sociale, juridische en communicatieve factoren.

Strategisch onderzoek Institutions

De Universiteit Utrecht heeft haar onderzoek gebundeld in vier interdisciplinaire strategische thema’s, waaronder ‘Institutions’. Dit onderzoeksterrein richt zich op de vraag hoe de kracht van samenlevingen voortkomt uit de kwaliteit van de spelregels van het menselijke verkeer, de instituties. Daarbij gaat het om formele regels, zoals wetten, maar ook informele regels, zoals normen, waarden, gewoontes, en de bijbehorende netwerken en organisaties. Die maken een open, democratische en gelijkwaardige samenleving mogelijk, of juist niet. Ook bepalen zij in welke mate een samenleving schokken kan opvangen, duurzaam en toekomstbestendig is.

1 Reactie

Reageren
  1. P. Multacognovi

    Wie is Beatrice de Graaf en voor wie werkt zij eigenlijk?

    HET CENTRUM VOOR TERRORISME EN CONTRATERRORISME
    Auteurs: Paul Moussault en Jan Lust
    Honderden bedrijven en instituten, duizenden personen, houden zich bezig met het fenomeen terrorisme. Wie zijn eigenlijk die zelfbenoemde en zo bejubelde terrorisme-experts? Onder deze experts bevinden zich rechtsgeoriënteerde journalisten, politieke analisten, voormalige medewerkers van de militaire en politieke inlichtingendiensten, ultraconservatieve academici, et cetera.
    Sommige hebben direct financieel belang bij het in stand houden van een klimaat van terrorismedreiging. Met behulp van hun gesponsorde organisaties bezoeken deze deskundigen elkanders conferenties en seminars, schrijven recensies en inleidingen voor boeken van collega’s en citeren elkaar veelvuldig. Door dit wederzijdse ondersteuningsnetwerk presenteren ze hun feiten als waarheid en hun aannames en meningen als algemeen geldend.
    Dit Vlugschrift is een tour d’horizon langs het nationale rariteitenkabinet van terrorisme-experts. Het beperkt zich tot slechts enkele personen, de vileinste onder de clowns in het antiterrorismecircus, waarvan de malicieuze wetenschappelijke pretenties, prestaties en bezigheden wel het meest abject te noemen zijn. Een blik achter de schermen van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme.
    ISBN 9789067282550 NUR 697 184 pagina’s EUR 15,00
    PAPIEREN TIJGER • POSTBUS 2599 • 4800 CN BREDA • http://www.papierentijger.org

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).