Provincie gaat schrappen in kantoorbouw Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Provincie gaat schrappen in kantoorbouw Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Provincie gaat schrappen in kantoorbouw Utrecht

Provincie gaat schrappen in kantoorbouw Utrecht

De provincie Utrecht wil schrappen in het aantal te bouwen kantoorpanden in de regio Utrecht. Op deze manier willen zij de leegstand in de regio terug brengen. In Utrecht moeten vooral de bouwplannen in Leidsche Rijn Centrum flink worden terug gebracht, vindt onderzoeksbureau Stec group, raadgever van de provincie.

In de regio Utrecht zijn er plannen voor het bouwen van bijna 500.000 m2 aan nieuwe kantoorpanden. Volgens het onderzoeksbureau overstijgt dit de vraag flink, en moet de provincie hierdoor scherpe keuzes maken. Naast het schrappen in de plannen wil de provincie het in de toekomst makkelijker maken om bestemmingsplannen te wijzigen, zodat oude kantoren kunnen worden omgebouwd tot woningen.

Versterk Papendorp, beperk Leidsche Rijn Centrum

Volgens het onderzoeksbureau moet vooral in de plannen rondom Leidsche Rijn Centrum worden gesneden. Bedrijventerrein Papendorp zou moeten worden versterkt. Papendorp heeft al veel gebruikers ‘van naam’, maar door de ontwikkeling van bedrijventerreinen rondom Leidsche Rijn Centrum heeft Papendorp nu forse concurrentie. Dat is ongewenst volgens het onderzoeksbureau, omdat het risico bestaat dat Papendorp snel veroudert.

Dimitri Gilissen, raadslid voor de VVD, vindt dat de provincie zich überhaupt niet moet bemoeien met de leegstand in Utrecht. ‘Een gesprek tussen de gemeente en provincie zou ik hebben aangemoedigd, maar ik vind niet dat de overheid op deze manier moet ingrijpen.’ In de plannen om te schrappen in Leidsche Rijn Centrum kan het raadslid zich niet vinden. ‘Leidsche Rijn Centrum is een prima locatie voor kantoorpanden,’ vindt Gilissen. ‘Als er moet worden geschrapt, doe dat dan bijvoorbeeld bij Ouderijn.’

‘Top locatie met internationale allure’

Over het stationsgebied zijn de onderzoekers uitsluitend positief. Ze roemen het stationsgebied om de mooie, moderne panden en noemen het een ‘top locatie met internationale allure’. Ook de vanzelfsprekende bereikbaarheid is volgende onderzoekers een grote pre. Er is dus een kleine kans dat de provincie plannen voor bijvoorbeeld het te bouwen Noordgebouw en Jaarbeurscomplex gaat schrappen.

1 Reactie

Reageren
  1. Utrecht kansen waar maken.

    Belangrijk is om kantoorbouw van middelmatige kwaliteit in kleine kernen zonder OV structuur te vermijden. En duurzaam te bouwen bij goede ontwikkelde OV knoop punten zoals elders in Europa gebeurt.
    Papendorp mist nog de broodnodige rail link met CS & randstadspoor/trammetro net van Utrecht regio, dat moet er z.s.m komen voor verdere ontwikkeling. Leidse rijn centrum heeft straks perfecte verbindingen door randstad spoorrail en is een goed alternatief voor centraal gelegen hoofdkantoren. Optimaal is het CS gebied met nu al met zeer korte rail reistijd voor Europese normen met Schiphol Airport ( 4e van EU) van slechts 25 min, ieder kwartier. Ideaal voor Europese & Intercontinentale hoofdkantoren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).