‘Weefselfabriek’ op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant ‘Weefselfabriek’ op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

‘Weefselfabriek’ op Utrecht Science Park

‘Weefselfabriek’ op Utrecht Science Park

Een 3D-printer die levend weefsel print: het klinkt als sciencefiction, maar binnenkort is het realiteit op het Utrecht Science Park. De geprinte cellen kunnen kraakbeen of bot nabootsen. Het UMC Utrecht gaat proeven doen met deze nieuwe manier van het herstellen van beschadigd weefsel. 

“De experimentele weefselfabriek hier in Utrecht zal zich onder meer gaan richten op orthopedische toepassingen zoals herstel van kraakbeen en bot. In plaats van af te wachten tot een gewricht nauwelijks meer te gebruiken is, kijken we hoe het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam kan worden gestimuleerd of gesimuleerd met een stukje bot of kraakbeen dat laagje-voor-laagje is gemaakt met behulp van een bioprinter,” aldus Dr. ir. Jos Malda.

De printer is een initiatief van het UMC Utrecht, de Faculteit Diergeneeskunde en de Faculteit Bètawetenschappen. De weefselfabriek is in 2014 gereed en zal ook beschikbaar komen voor andere universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven die er wetenschappelijk onderzoek willen uitvoeren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).