Gemeente wil kunst terug verkopen aan kunstenaars maar de interesse is nihil | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil kunst terug verkopen aan kunstenaars maar de interesse is nihil | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil kunst terug verkopen aan kunstenaars maar de interesse is nihil

Gemeente wil kunst terug verkopen aan kunstenaars maar de interesse is nihil

De gemeente Utrecht verkoopt kunst terug aan kunstenaars, maar kunsthandelaar Marcel Gieling gelooft niet dat kunstenaars hun eigen werk zouden kopen. “Kunstenaars produceren vaak nog steeds, dus ze hebben genoeg werk van zichzelf”, aldus Gieling.

Het project is een paar dagen geleden gestart, maar er zijn nog geen kunstenaars die werk van zichzelf hebben teruggekocht. Dieuwertje Wijsmuller van Onterfd Goed, de stichting waar de gemeente mee samenwerkt, licht het project toe: “De kunstenaars hebben drie maanden de tijd om hun werk terug te kopen. De prijs van een object is gebaseerd op de marktwaarde en ligt meestal lager dan de inkoopprijs. Na drie maanden wordt geprobeerd het werk te verkopen aan anderen. Als het werk dan nog niet verkocht is, zal de kunstenaar het waarschijnlijk alsnog voor een lagere prijs kunnen kopen. Als de kunstenaar er dan nog geen interesse in heeft, worden van de overgebleven werken functionele objecten als handtassen gemaakt.”

Bij de provincie kan werk gratis worden opgehaald

Verwarrend is dat er nog een project gaande is waarbij kunst terug bij de maker komt: ook Kunstuitleen Utrecht, dat samenwerkt met de provincie, heeft een overschot aan kunst en geeft kunstenaars de mogelijkheid het terug te nemen. Gratis. Kunstenaars maken hier wél gebruik van. Martine Angelier vertelt dat er in de 3 weken dat het project loopt, al zo’n 50 werken zijn opgehaald en dat de agenda de komende tijd vol staat met afspraken met kunstenaars. Angelier: “We vinden het netjes om het werk terug te geven aan de kunstenaars. We hebben een goede band met ze, en willen dat graag zo houden.” Volgens haar vinden kunstenaars het ook erg leuk om hun werk, dat toch een beetje aanvoelt als een kind, na lange tijd weer terug te zien. De kunstenaars hebben tot 9 mei de tijd om hun werk op te halen bij Kunstuitleen, anders zal het worden verkocht, geveild of gedoneerd.

‘Kunst is niet waardeloos’

Stichting Onterfd Goed heeft er toch bewust voor gekozen om geld te vragen voor de werken. Het feit dat het een stichting is en geen overheidsinstelling, maakt volgens Wijsmuller veel verschil. “Bovendien”, zegt ze, “als kunstenaar heb je al geld gekregen voor je werk.” Persoonlijk vindt ze ook dat kunst als waardeloos kan worden geïnterpreteerd als het weggegeven wordt. “Kunst is niet waardeloos, dat is het nooit”, vult ze aan. Wat de kunstenaars er volgens Wijsmuller van vinden dat hun werk wordt verkocht? “De kunstenaars vinden het vooral leuk dat er ‘een nieuw baasje’ gezocht wordt voor hun werk, dat het uit het depot komt.”

3 Reacties

Reageren
  1. Marcel Gieling

    Stichting Onterfd Goed (had ik nooit van gehoord!) is behoorlijk naïef als zij denkt dat kunstenaars hun eigen werk terugkopen. De stelling ‘ze hebben er al eens geld voor gekregen’ kan de prullenbak in. Alsof ze dat geld in nog in hun broekzak hebben. Van dat geld hebben ze ooit de huur betaald en eten van gekocht. Geef dat werk gewoon terug en ga geen winkeliertje zitten spelen.

  2. jeroen

    Laatst vroeg ik ook aan de bakker of hij mijn brood wilde terugkopen, dat ik gisteren bij hem had gekocht.

    Wat denk je dat-ie zei…?

  3. Sophia

    Dus dan heeft de kunstenaar het werk al die tijd gratis ter beschikking gesteld van de gemeente?
    Gek, het lijkt mij ook geen werkend concept.
    Fijn dat de kunstenaar de eerste keuze krijgt in dit proces maar totaal onwerkelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).