Gemeente Utrecht mag bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht mag bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht mag bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren

Gemeente Utrecht mag bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren

De gemeente Utrecht mag zonder instemming van de vakbonden bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist.

Abvakabo FNV had een kort geding tegen de gemeente Utrecht aangespannen. De vakbond geloofde dat de gemeente samen met hen had moeten overleggen en dat zij tot een overeenstemming hadden moeten komen alvorens een beslissing werd gemaakt over bezuinigingsmaatregelen. Het gaat om drie maatregelen: de gemeente wil de ziektekostenverzekeringspremie fiscaal anders gaan vergoeden, de WGA-premie deels gaan doorbelasten aan de ambtenaren en ook wordt het bedrag van het kerstpakket voor medewerkers in 2014 van €70 naar €50 verlaagd.

Abvakabo FNV-bestuurder Marta Rotgers wordt geciteerd op de website van de vakbond: “Het stadsbestuur kan wel 5 miljoen uitgeven voor de Tourstart, maar op een open manier onderhandelen over veranderingen in de arbeidsvoorwaarden kan blijkbaar niet.”

De voorzieningenrechter oordeelde dat de gemeente, voordat zij tot maatregelen besloot, voldoende overleg heeft laten plaatsvinden en dat voor deze specifieke maatregelen de instemming van de bonden niet is vereist. Het arbeidsvoorwaardenoverleg was al een lange tijd gaande.

5 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Een kerst pakket van 70 naar 50 euro, dat is nog aan de hoge kant vind ik, er zijn Utrechters die helemaal geen kerstpakket meer krijgen.
    Het wordt tijd dat de meeste ambtenaren is echt gaan werken voor hun geld.

  2. welstijl

    Geenstijl volgens mij heb jij totaal geen notie van wat ambtenaren allemaal doen. Dus hou je vooroordelen lekker voor je zelf.

  3. Bram

    Dit toont eerder het failliet van vakbonden aan. De tijd van vasthouden aan oude rechten is echt voorbij. Ga eens meedenken over noodzakelijke veranderingen in plaats van alleen maar ‘njet’ roepen.

  4. Geenstijl@Utrecht

    @Welstijl,
    Ik weet donders goed wat ambtenaren doen, en dat is verdoemd weinig positiefs in deze stad.
    Tijd voor een flinke bezem op iedere afdeling, want er zitten er nog genoeg.
    Een gezond bedrijf krijg je als je saneert en de juiste mensen weg stuurt beste @Welstijl.

  5. Utrechter

    altijd mooi die reacties van “ambtenaren weg, die doen niets” maar je moet de reacties van diezelfde personen horen als ze ineens wat van de gemeente moeten (gedaan) en dat kan niet omdat er te weinig personeel is…….hier te kort en daar te lang. Mensen ben eens realistisch, de inwoners kunnen niet zonder de ambtenaren. De gmeente kan best bezuinigen op het kerstpakket als ik het zo lees en €50 is ook nog steeds best fors.

    @geenstijl
    Realiseer je dat het werk van elke ambtenaar die weg gaat moet worden gedaan door de overgebleven ambtenaren boven op hun normale werk….. kijk eens naar je eigen werksituatie als dit bij jullie zou gebeuren !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).