Huurteam verlaagt in 2013 voor 357.425,- euro aan te hoge huur | De Utrechtse Internet Courant Huurteam verlaagt in 2013 voor 357.425,- euro aan te hoge huur | De Utrechtse Internet Courant

Huurteam verlaagt in 2013 voor 357.425,- euro aan te hoge huur

Huurteam verlaagt in 2013 voor 357.425,- euro aan te hoge huur

Het Huurteam dat de gemeente Utrecht sinds een paar jaar in werking heeft gesteld, werpt steeds meer zijn vruchten af. Afgelopen jaar heeft het team in 330 conflicten tussen huurder en verhuurders over te hoge huur bemiddeld en dat zorgde voor een totale verlaging van 357.425,- euro.

Dat blijkt uit de Jaarrapportage (.pdf) van het Huurteam. Doordat veel huisjesmelkers in Utrecht een veel te hoge huur vragen en huurders vaak bang zijn om hun huisbaas hier mee te confronteren is in 2010 het Huurteam ingesteld door de gemeente. In 2012 leverde dit al 204.813,- euro ‘winst’ op en afgelopen jaar is dit bedrag dus bijna met 75% gegroeid. Gemiddeld werd er per kamer een huurpijsverlaging van 170 euro gerealiseerd.

“Veel verhuurders reageren boos wanneer blijkt dat het huurteam ingeschakeld is en uiten in eerste
instantie een dreigement over uitzetting of afsluiting van gas of licht. In deze gevallen geeft het
huurteam uitleg aan huurders over hun rechten. Hierdoor staan huurders steviger in hun schoenen en
vaak stopt de verhuurder met dreigen,” licht wethouder Gilbert Isabella toe.

“De meeste verhuurders laten het ook bij enkele dreigementen, aangezien ze zelf beseffen dat ze een huurder niet zomaar uit hun huis mogen zetten. In de 13 gevallen waarbij intimidatie en bedreigingen niet zijn gestopt, heeft het huurteam contact gehouden met de huurders en hen begeleid. 8 huurders hebben aangifte of melding gedaan bij de politie, waarvan er 6 door het huurteam werden ondersteund in hun contact met de politie.”

2 Reacties

Reageren
  1. Wilma

    En hoe zit het met de grote woningcorporaties? Deze geven elk jaar weer de toegestane 4%. De huizen die tot 699 euro mogen gaan om nog als sociale huurwoning in aanmerking te komen die zullen zeker niet onder die huur zitten. Maar alle gekheid op een stokje, denk eens na: 699 euro huur, wie kan dat nou nog betalen. Is dit nog wel sociale huur?

  2. claudia

    Nergens is een compensatie voor de stijging van huren de 4% of meer. Juist die sociale woningen zijn voor mensen met een lager inkomen bedoeld maar die worden niet in hun minimum salaris, uitkering enigszins op weg geholpen. Juist als je werkt en net boven de huursubsidiegrens zit is er geen ruimte meer om te sparen omdat de stijging er in een jaar flink inhakt. een paar honderd euro is een aardig bedrag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).