Wethouder Everhardt over zijn werk in Leidsche Rijn: “Aan de hand van praktische vraagstukken leer je een wijk écht kennen.” | De Utrechtse Internet Courant Wethouder Everhardt over zijn werk in Leidsche Rijn: “Aan de hand van praktische vraagstukken leer je een wijk écht kennen.” | De Utrechtse Internet Courant

Wethouder Everhardt over zijn werk in Leidsche Rijn: “Aan de hand van praktische vraagstukken leer je een wijk écht kennen.”

Wethouder Everhardt over zijn werk in Leidsche Rijn: “Aan de hand van praktische vraagstukken leer je een wijk écht kennen.”

“Een eer”, noemt hij het wethouderschap, “met wijkwethouderschap als een van de leukste onderdelen”. Victor Everhardt staat aan het begin van zijn tweede termijn als wijkwethouder van Leidsche Rijn. Hij heeft er zin in: “Aan de hand van praktische vraagstukken leer je een wijk écht kennen. Dossiers krijgen een gezicht, je ziet hoe iets nu écht werkt. Daar op inspelen vind ik fantastisch.”

 

Uw eerste termijn als wijkwethouder van Leidsche Rijn zit er op, wat is het mooiste wat u in die periode hebt bereikt?

“Ik ben heel blij hoe het proces rondom de oversteek bij de school bij de Langerakbaan is verlopen. Het is een drukke straat met veel verkeer. De fietsoversteek was een van de gevaarlijkste van de stad. Tijdens het wijkspreekuur heb ik gesproken met de ouders en de school. Uiteindelijk hebben we met snelheid de juiste mensen aan de juiste tafel gekregen en zo de situatie kunnen verbeteren. Daar was ik erg blij mee.”

Zijn er ook minder geslaagde momenten geweest?

“Er kan altijd een heleboel beter. Ik sprak ooit een vrouw die last had van een aangebouwd schuurtje. Daar moest een oplossing voor komen, maar dat duurde allemaal eindeloos. Het blijft mensenwerk, maar zoiets zou sneller moeten kunnen. Daarnaast krijg je als wijkwethouder natuurlijk ook te maken met zware verhalen, waar niet altijd direct een oplossing voor is. De voedselbank is zoiets. Het is goed dat het er is, maar eigenlijk zou het helemaal niet nodig moeten zijn. ”

Hoe ziet u de komende periode voor u?

“Ik wil goed blijven luisteren naar de mensen in de wijk. Ik ben heel blij met de komst van winkelcentrum Terwijde, de bioscoop in Leidsche Rijn Centrum en de fietsbrug naar Oog in Al. Dat laatste bevordert de verkeersstromen en zorgt voor een echte verbinding met de stad.”

Is het een probleem dat de wijk door veel mensen nog steeds als ‘ver’ en buiten de stad wordt beschouwd?
“Ik denk dat het vooral mentale barrières zijn. Ik woon sinds 1987 in Utrecht, toen ging ik er studeren. Destijds was de spoorweg de “barrière”, toen ik bij de Amsterdamsestraatweg ging wonen zeiden mijn vrienden allemaal dat ik buiten de stad ging wonen. Nu is dat het kanaal, maar die grenzen verschuiven. Zeker met alle activiteiten die in Leidsche Rijn plaatsvinden. De Haarrijnse Plas, het Máximapark, er is steeds meer kruisbestuiving door alle voorzieningen. De fietsbrug zal dat nog eens bevorderen. “

Is uw binding met de wijk veranderd?

“Vroeger kwam ik er al veel omdat ik er met mijn racefiets doorheen fietste om de stad uit te komen. Nu kom ik er graag voor de leuke tentoonstellingen, vooral voor kinderen is er ontzettend veel te doen in de wijk. Het Máximapark is fantastisch, je kan er heerlijk fietsen en hardlopen. Ik vind het leuk om te merken dat ik er- door mijn wijkwethouderschap – steeds meer thuis raak, ook op de fronten die buiten mijn portefeuille als wethouder liggen. Hierdoor begrijp ik mijn collega’s in het college van B&W ook weer beter.”

U bent momenteel ook wijkwethouder van Noordoost en was eerder wijkwethouder van Zuidwest. Verschilt uw functie per wijk?

“De functie verschilt niet, de vraagstukken wel. In Leidsche Rijn gaat het met name om de voorzieningen: wachtlijsten bij sportclubs bijvoorbeeld.”

En voorzieningen voor jongeren wellicht?

“Er wonen nu inderdaad vooral gezinnen met kinderen, die kinderen groeien op en dan? Ik denk dat de bioscoop in Leidsche Rijn Centrum dan ook een goede ontwikkeling is. Maar ook sportverenigingen kunnen een uitkomst bieden. Over die wachtlijsten zijn we dan ook aan het praten met sportbonden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de mogelijkheid om ook op zondag wedstrijden te houden.  Daarnaast mogen jongeren zich wat mij betreft ook best wel eens vervelen.  Het zou mooi zijn als mensen, in welke wijk dan ook, tevreden zijn met de plek waar ze wonen. Samen kijken we hoe we die plek kunnen verbeteren.

Tot slot, hoe ziet u uw rol als wijkwethouder in het nieuwe college?

“Als wijkwethouder ben je een belangrijke schakel tussen de wijk en het bestuur. Wat ik in de wijk hoor, breng ik terug naar het college. Zo vraag ik bestuurlijke aandacht en kan op die manier dingen in beweging zetten. Daarom vind ik het belangrijk om wijkspreekuren te houden op verschillende locaties, zodat het voor iedereen laagdrempelig is en alle verschillende buurtjes aan bod komen. Daarnaast hou ik uiteraard contact met het wijkbureau en probeer ik zo vaak mogelijk aanwezig te zijn bij activiteiten in de wijk.”

Door: Steffi Posthumus

4 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Beste Victor, als Wethouder diversiteit bakte jij er al niets van en dat zal nu ook wel weer aan het einde van jou periode het geval zijn.
    Dat Democraten massaal in dat verhaaltje van jullie zijn getrapt zal ze nog lelijk opbreken, jullie zijn een grootte politieke teleurstelling die veel beloven een echt zeer weinig doen.
    Democratie heeft volgens mij bij jou partij een andere betekenis, veel beloven, pluche plakken en weinig presteren.
    Dag Victor Everhardt uit Oog in Al.

  2. De Happy Roedel

    Mijn ervaring met de heer Everhardt is dat hij goed heeft geluisterd naar mijn vraag c.q probleem waar ik nu inzit met mijn bedrijf. Hij heeft mijn documenten gezien en mij ontmoet, dus heeft ook een gezicht gekregen. Ik ben benieuwd of hij dit ook fantastisch vind om op te lossen en slagvaardig handelt. Het “probleem” is de processierups in en nabij het gebied van het informatiecentrum Leidsche rijn en nieuw te ontwikkelen gebied Leeuwenstein Noord. Wordt vervolgt….

  3. Geenstijl@Utrecht

    @Happy Shit Boedel, laat mij raden, hij knikte geheel instemmend en begripvol, nog net geen tranen.
    En reclame maken moet je zeker niet op deze wijze doen, NIMBY, gaat je klanten kosten.

  4. tom

    http://maatschappelijkestage.petities.nl/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).