Rechter: gemeente handelde juist omtrent de sluiting van prostitutiebootjes aan Zandpad | De Utrechtse Internet Courant Rechter: gemeente handelde juist omtrent de sluiting van prostitutiebootjes aan Zandpad | De Utrechtse Internet Courant

Rechter: gemeente handelde juist omtrent de sluiting van prostitutiebootjes aan Zandpad

Rechter: gemeente handelde juist omtrent de sluiting van prostitutiebootjes aan Zandpad
De gemeente Utrecht mag de exploitatievergunning voor prostitutieboten aan het Zandpad en ramen aan de Hardebollenstraat intrekken en de aanvragen voor nieuwe vergunningen weigeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag in een beroepsprocedure beslist.

De gemeente Utrecht mag de exploitatievergunning voor prostitutieboten aan het Zandpad en ramen aan de Hardebollenstraat intrekken en de aanvragen voor nieuwe vergunningen weigeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag in een beroepsprocedure beslist.

In juli 2013 trok de gemeente Utrecht de vergunningen van de exploitant in nadat er misstanden werden geconstateerd. Volgens de gemeente waren er aanwijzingen van mensenhandel en werd er slecht toezicht gehouden. Dit zou een gevaar voor de openbare orde opleveren. De exploitant maakte bezwaar tegen de beslissing van de gemeente. Nadat de gemeente het bezwaar in september/oktober 2013 ongegrond verklaarde, begon de exploitant een beroepsprocedure bij de rechtbank. De kern van het geschil was of de gemeente terecht heeft vastgesteld dat er aanwijzingen voor mensenhandel waren.

Acht maanden zwangere prostituee moest werken

De rechter oordeelde dat de gemeente voldoende heeft aangetoond dat er aanwijzingen waren voor mensenhandel. Dit blijkt uit meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel binnen de seksinrichting van de exploitant. Een slachtoffer werd bijvoorbeeld door de politie in de achtste maand van haar zwangerschap van haar werkplek gehaald en moest werken terwijl zij een gebroken enkel had.

Ook werkten verschillende prostituees uitzonderlijk lange werkdagen of -weken, werden zij gehaald, gebracht en tussentijds gecontroleerd door hun ‘pooier’ en hadden zij bepaalde tatoeages. In deze branche zijn dit signalen voor gedwongen prostitutie. De exploitant had deze signalen moeten opmerken en moeten melden bij de politie. De verantwoordelijkheid hiervoor lag niet alleen bij de (inmiddels ontslagen) managers maar ook bij de exploitant zelf.

De aanwezigheid van signalen van mensenhandel en de vaststelling dat de exploitant onvoldoende toezicht heeft gehouden, maken voordat er gevaar bestaat voor de openbare orde. De vrouwen konden onder toezicht van de exploitant niet vrij en veilig werken. De rechter oordeelde daarom dat de gemeente de vergunningen mocht intrekken en de aanvragen voor nieuwe vergunningen mocht weigeren.

De voorzieningenrechter had in een eerdere procedure al besloten dat de ramen voorlopig gesloten moesten worden. Met de beslissing van vandaag blijven de ramen dicht.

5 Reacties

Reageren
  1. Sjors

    Volgens mij doet dit helemaal niet ter zake wat betreft misstanden en slecht toezicht.
    Wolfsen had nogal last van mensenhandelaren om die reden ging hij over tot het sluiten van het zandpad.
    Zwangere vrouwen in de prostitutie verdienen doorgaan veel meer dan prostituees die niet zwanger zijn, daar kicken sommige mannen nou eenmaal op.
    Een gebroken enkel erbij levert als snel een tientje extra op.
    De voorzieningsrechter had moeten afwegen of het probleem mensenhandel in zijn totaliteit is opgelost en in de toekomst niet meer zal plaatsvinden binnen de gemeente grenzen.
    Zelf bezit ik een paar pandjes(ik ben geen Vloet) uitgezonderd de binnen-stad heb ik toch een donkerbruin vermoeden dat in een aantal van mijn pandjes met name Lombok, Nieuw-Engeland en Hoograven door meisjes afkomstig uit Moldavië, Bulgarije en Roemenië bepaalde diensten worden geleverd waar zij en vergoeding voor vragen.
    Ik heb dit geruime tijd geleden kenbaar gemaakt (is verplicht) bij de vreemdelingen politie, maar kennelijk staan zij dit wel toe.
    De mannen die huurder zijn van deze pandjes betalen nog steeds trouw, van omwonenden krijg ik te horen dat er veel en vaak nieuwe meisjes in de pandjes verblijven.
    Ik ben van mening dat juist op het Zandpad en de Hardebollen er sprake was van controle die er nu absoluut niet meer is te vinden.

  2. bernd

    hulde aan Aleid Wolfsen !

  3. Mark

    Hele FOUTE beslissing van de Rechter dit. Nu gaan we in het duister tasten Ondergronds.

  4. bernd

    Mark, rechterlijke vonnissen zijn geen kwestie van goed/fout, maar kwestie van welgevallig/onwelgevallig

  5. bernd

    “ondergronds gaan’ is dezelfde laffe redenering als die van ABNAMRO-directie ter rechtvaardiging van de hoge (extra) salarissen; ‘ anders gaan ze naar het buitenland’

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).