OM eist werkstraffen voor kraken voormalig KPN-gebouw | De Utrechtse Internet Courant OM eist werkstraffen voor kraken voormalig KPN-gebouw | De Utrechtse Internet Courant

OM eist werkstraffen voor kraken voormalig KPN-gebouw

OM eist werkstraffen voor kraken voormalig KPN-gebouw

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep werkstraffen van 40 uur geëist tegen zes mannen die verdacht worden van het kraken van het voormalige KPN gebouw in Utrecht op 31 oktober 2010. De verdachten hadden cassatie ingesteld bij de Hoge Raad omdat de ontruiming volgens hen onrechtmatig was. 

“Werkstraffen tot 40 uur zijn passend. In het voordeel van de verdachten is rekening gehouden met het lange tijdsverloop van de zaken. Het kraakverbod, dat vanaf 1 oktober 2010 van kracht is, is door de politie en het Openbaar Ministerie gehandhaafd. Krakers weten dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en dat zij derhalve rekening dienen te houden met ontruiming van het door hen gekraakte pand”, aldus de advocaat-generaal ter zitting.

Sinds 1 oktober 2010 is kraken strafbaar gesteld. Op 31 oktober 2010 is door ongeveer vijftig krakers – onder wie de verdachten die vandaag terecht stonden – het voormalige KPN-gebouw aan de Wilhelminastraat in Utrecht – gekraakt. Het pand was een jaar daarvoor ontruimd en stond op dat moment leeg. Een dag later is het pand ontruimd door de politie, een aantal verdachten is aangehouden en vervolgd voor het kraken van het pand. Bij de uitspraken van de rechtbank en het hof werd niet ingegaan op de vraag of de ontruiming rechtmatig was, waarop de verdachten cassatie instelden.

De uitspraak is (naar verwachting) over twee weken.

6 Reacties

Reageren
  1. Jansen

    Een eis van 40 uur werken voor krakerstuig is wel veel. Die hebben normaal al moeite om de deur open te doen als er wordt aangeklopt. Vooral de Koos Koets-types. Maar misschien heb ik nu iets beledigends gezegd in de ogen van advocaat-aan-wal Vincent.

  2. W.H. de Groen

    Weer zo’n labiele reactie wat kraken en krakers betreft.
    Heb je er wel eens bij stil gestaan waar de huidige krisis door is ontstaan !
    Een krisis die ondertussen het leven van vele tientallen miljoenen mensen compleet ondermijnt.

    Het speculeren met woningen onder toezicht van banken en overheden heeft er toe bijgedragen dat velen onder ons nu aangewezen zijn op voedselbanken.

    Wees eens een echte kerel Jansen en ageer tegen het vuinis die hier hun zakken op gruwelijke a-sociale wijze mee gevuld hebben.

  3. Jansen

    Geachte heer W.H. de Groen,

    Kraken is strafbaar. Dat kan elk advocaatje in Nederland u vertellen. De rechter heeft daarmee recht gesproken.

    Als u het niet eens bent met de rechter, moet u zich politiek bewegen en de wet proberen te veranderen.

    De crisis is geen reden om crimineel te worden.
    Het is uitstekend dat de rechter met deze uitspraak de maatschappij weer een beetje veiliger heeft gemaakt.

  4. Luukupuuk

    @ Jansen, misschien minder advocaatjes nuttigen, dan wordt je pis minder azijnachtig.

  5. Jansen

    @Luukupuuk Ik begrijp dat u nog steeds niet snapt dat kraken strafbaar is. Mijn betoog hierboven is keurig netjes opgesteld en er valt geen gat in te schieten. Uw opmerking plaats ik dan ook als een machteloze opmerking van een kansloze conservatieve linksmens.

    Ooit was links progressief.

  6. Luukupuuk

    @ Jansen, ik heb getracht te signaleren dat je overal commentaar moet leveren en daar kleinerend de advocatuur bij meent te moeten betrekken. Je antwoord is er toch echt een van een azijnpisser.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).